Vernisaj: miercuri, 15 februarie 2012, ora 18.00
Durata: 16 februarie 2012 – 15 aprilie 2012
Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Salile Kretzulescu
Program de vizitare: miercuri – duminica, 10.00 - 18.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
Muzeul National de Arta al Romaniei, Ordinul Arhitectilor din Romania si Uniunea Arhitectilor din Romania va invita miercuri, 15 februarie, ora 18.00, in salile Kretzulescu ale MNAR la vernisajul expozitiei HORIA CREANGA- crezul simplitatii. Curatorul expozitiei este arh. Milita Sion.
Horia Creanga (1892-1943), nepotul lui Ion Creanga, face parte dintr-o generatie de arhitecti care, alaturi de G.M. Cantacuzino, Octav Doicescu, Henrieta Delavrancea-Gibory si altii, a avut o contributie importanta la formarea scolii de arhitectura moderna romaneasca.
Expozitia HORIA CREANGA- crezul simplitatii infatiseaza sugestiv opera acestui arhitect, o prezenta unica in arhitectura anilor 1930-1940 in Romania. Horia Creanga a avut o cariera scurta, din 1927 pana in 1943, timp in care a abordat cu profesionalism exemplar, programe variate: dela locuinte, cladiri social- culturale, la arhitectura industriala. Creanga a fost un creator autentic, cu radacini adanci in traditiile locului originar si in acelasi timp cu o mare capacitate de asimilare a noutatilor timpului sau.
Expozitia prezinta proiecte de arhitectura, fotografii de epoca si actuale ale cladirilor concepute de Horia Creanga precum si desene originale. Demersul expozitional nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degraba unul cinematografic. Este un scurt metraj, o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrari in ordine cronologica, lucrari care evidentiaza stilul sau- concizie, puritate, economie de mijloace, frumusete- ca expresie a masurii si echilibrului.
Aceasta expozitie, alaturi de cea dedicata Henrietei Delavrancea, gazduita de MNAR in 2009, se inscrie intr-un demers de popularizare a creatiilor unor arhitecti romani valorosi, reprezentanti ai modernismului in arhitectura romaneasca. Expozitia este insotita de un catalog bilingv (roman-englez) si un scurt film documentar.
I. C.
editor artline.ro
13 februarie 2012