De la scoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase.
Artisti la Bucuresti intre 1864-1948
Vernisaj: miercuri, 28 mai 2014, orele 18.30
Durata: 29 mai – 28 septembrie 2014
Locatia: Muzeul National de Arta al Romaniei, parterul Galeriei Nationale (Calea Victoriei 49-53)
Program de vizitare: 11.00-19.00
Tarif: 10 lei intreg
Gratuit: in prima miercuri a fiecarei luni
Muzeul National de Arta al Romaniei si Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti organizeaza miercuri, 28 mai, orele 18.30 vernisajul expozitiei De la scoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase. Artisti la Bucuresti intre 1864-1948, deschisa la parterul Galeriei Nationale.
Expozitia este prilejuita de aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti si reuneste fosti profesori si elevi prin lucrari ce provin din colectiile sectiei de Arta Romaneasca Moderna si ale Cabinetului de Desene si Gravuri din Muzeul National de Arta al Romaniei si din colectia Muzeului Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti. Curatoarele expozitiei sunt conf. univ. dr. Ioana Beldiman si muzeograf Nadia Ficiu-Ioan, alaturi de specialisti – conservatori si restauratori – din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei.
Scoala Nationala de Belle-Arte a fost fondata in iunie 1864, gratie eforturilor pictorilor Theodor Aman, devenit primul sau director, si Gheorghe Tattarescu. Clasata initial in randul scolilor secundare, institutia a dobandit recunoasterea statutului sau universitar in anul 1931. De-a lungul timpului, rectori au fost mari artisti cu har pedagogic, printre care George Demetrescu Mirea, Camil Ressu, Eustatiu Stoenescu, Jean Al. Steriadi, Alexandru Ciucurencu.
Expozitia De la scoala de Belle-Arte la Academia de Arte Frumoase. Artisti la Bucuresti intre 1864-1948 include peste 200 de lucrari de pictura, sculptura si grafica, dintre care unele expuse in premiera. Selectia este reprezentativa pentru aproape 150 de ani din istoria scolii Nationale de Belle-Arte, ilustrand parcursul invatamantului artistic romanesc de inalt nivel si evolutia artei modern romanesti.
Scenografia expozitiei isi propune la randul ei sa poarte publicul intr-o calatorie in timp, in ambianta vechilor ateliere de pictura, sculptura, gravura ale scolii, recompusa prin piese de epoca - mobilier specific, recuzita, desene.
In cadrul vernisajului vor fi lansate timbrul aniversar editat de Romfilatelia si un amplu catalog, care prezinta lucrarile selectate si contureaza personalitatea artistilor prezenti in expozitie.
Evenimentul va fi precedat in cursul diminetii, la orele 11.00, de un Senat Festiv al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, la care vor participa personalitati ale scenei artistice si culturale, fosti si actuali profesori si studenti ai universitatii. in cadrul Senatului Festiv va fi lansata medalia aniversara UNARTE 150 de ani, realizata de Banca Nationala a Romaniei special pentru eveniment.
Evenimentele fac parte din suita de manifestari ce marcheaza, pe intreg parcursul anului, 150 de ani de la infiintarea Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.
Mai 2014