Biblioteca judeteana “George Baritiu” Brasov asteapta publicul pana luna viitoare la Sediul Central (etaj 1), la expozitia "Artisti maghiari creatori de ex libris".
Expozitia reuneste o serie de ex libris-uri si creatii de mici dimensiuni semnate de mari artisti maghiari din Ungaria si Transilvania, pastrate in fondul de patrimoniu ale sectiei Colectii Speciale. Selectia a urmarit sa arate valoarea estetica, evolutia stilurilor si caracteristicile artei grafice mici din perioada de la sfarsitul veacului al XIX-lea pana in a doua jumatate a secolului urmator. Sunt expuse creatii semnate de pictori, desenatori si istorici pasionati de heraldica din prima jumatate a secolului al XIX-lea: Gustav Kollar, Nemes Irma din Tg. Mures, Jozsef Sebestyén von Köpeczi.
Dar si mari personalitati ale ex librisului din Ungaria sunt prezente, precum Béla Albert Petry si Viktor Dániel din Ungaria. O sectiune aparte este dedicata artistului de origine maghiara din Voievodina, astazi in Republica Sarba, care a fost ingeniosul Karoly Andruskó, ce a facut cunoscuta grafica mica dincolo de fruntarii Europei de Est. O pleiada de graficieni din Ungaria ilustreaza arta ex librisului de aici in epoca postbelica, printre care se inscriu nume cunoscute, de pilda Várkony Karolyi, Nágy László, Póka György, Antal Fery, Nándor Varga.
Arta exlibris-ului din Romania este ilustrata de numerosi artisti maghiari, intre care Karancsi Sándor, Déak Ferenc, László Feszt, Roth István, Ioan Mattis. Hervai Katalin figureaza prin reusitul ex libris premiat cu Medalia de Aur la Bienala de la Malbork (Polonia) din 1990. Sectiuni separate sunt consacrate lui Vecserka Zoltán din Tg. Mures, Kosa Balint din Talisoara – Covasna si Illi Franz din Brasov, artisti maghiari cu un profil definitoriu in grafica mica, cu alegeri personale variind intre liniile fine si fluide si gravura in lemn, influentata de stilul traditiei cioplitorilor in lemn din anumite zone. Expozitia este o pledoarie pentru frumos, aratand intruparea gandului adresat cartii in formele sensibile ale artei.
Mai 2014
I. C.