Vineri, 8 aprilie a.c., la orele 18.00, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia va avea loc vernisajul expozitiei „Trup, zidire, timp" apartinand reputatului artist vizual Stefan Ramniceanu. In cadrul seratei, artistul roman va fi prezentat de prof. Grigore Arbore Popescu, istoric de arta si Senior Researcher la Consiglio Nazionale delle Ricerche/ISMAR di Venezia.
Un reprezentant stralucit al „noului val" care, dupa 1989, a debordat cu energie in arta romana si europeana, dupa o lunga pregatire in umbra atelierelor proprii a confruntarii cu problematicile tehnico-artistice si umane ale reprezentarii si sensurilor demersului creator, este Stefan Ramniceanu. Indarjirea sa in depasirea limitelor expresive ale unui singur gen si naturala sa curiozitate culturala l-au pus in situatia de a-si identifica modalitatile cele mai potrivite de configurare plastica a propriilor idei in experientele cele mai innoitoare, atat sub aspect ideatic cat si sub aspect lexical, din toate disciplinele artistice. In tot ceea ce a creat dupa 1990, dupa momentul contactului, la fata locului, cu acel imens si vulcanic atelier de elaborare a ideilor artistice care este Parisul, Stefan Ramniceanu s-a dovedit a fi artist de extraordinara versatilitate tehnica, capabil sa converteasca stileme spectaculoase si deja cunoscute in expresii proprii, cu o incarcatura emotionala redefinita si o semnificatie simbolica individualizata. Aceasta dexteritate isi are originile in acel mod sui-generis de abordare a suprafetiei picturale intrevazut de mine inca din anii de inceput ai artei. Mod pe care nu-l pot defini - acum ca si atunci, in anii '80 - decat ca „tehnica a straturilor suprapuse si a sensurilor stratificate". Pictura foarte tanarului Ramniceanu era atunci carnala, facuta dintr-o materie pulsatorie, care se impunea ca prezenta in devenire si nu ca forma statica, care isi punea in evidenta capacitatea de a se metamorfoza sugerand astfel posibilitatile intrinseci de comunicare ale unui proces in evolutie si nu doar semnalarea unei stari. De mai multa vreme Ramniceanu nu mai este doar un pictor si nici macar un „artist vizual": este un creator poliedric care ne ofera o versiune moderna proprie a framantarilor nascute in contextul efortului de a orienta dialogul cu sine in interiorul dialogului intre arte, de a se regasi in mijlocul formelor artistice precum in mijlocul formelor de baza ale vietii. (Grigore Arbore Popescu)
Stefan Ramniceanu s-a nascut la 15 august 1954 in Romania, la Ploiesti. Traieste si lucreaza la Paris si Bucuresti. S-a format in anii '80 drept unul dintre exponentii generatiei care a transformat radical arta experimentala romaneasca. Cei 26 de ani de activitate la Paris, unde a fost deosebit de pretuit si unde s-a impus, isi spun cuvantul. Operele sale figureaza in importante colectii private. Exilul i-a dat dreptul de a crea si de a fi liber. S-a intors triumfator, uimind cu creatiile sale lumea iubitorilor de arta din Romania, prin retrospectiva de la Palatul Brancovenesc Mogosoaia, intitulata Urme, dar si prin fabuloasa expozitie din Atelierul-Muzeu.
Expozitia, care cuprinde circa 15 lucrari de-ale artistului realizate in diferite tehnici va fi insotita de proiectia filmului „Muzeon: Stefan Ramniceanu" in regia lui Laurentiu Damian, este organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, cu sprijinul Institutului Cultural Roman si va fi deschisa pana in data de 27 aprilie 2016, intre orele 16.00‒19.00, in spatiile Noii Galerii a Institutului Roman de la Venetia, Cannaregio 2215 - 30121 Venetia. Intrarea este libera.
Aprilie 2016