Asociatia Visual Kontakt va invita sa participati la vernisajul expozitiei „Mineriada – zona zero” de Remus Ilisie, eveniment ce va avea loc miercuri, 29 februrie la orele 18:00 in sediul Visual Kontakt din Oradea, str albacului nr 54.
"Proiectul cuprinde 5 lucrari in acrylic pe panza de dimensiuni 100 cm x 130 cm. Parte din proiect vor fi inclusiv vizitatorii care primesc cate o bata precum cele manevrate de minerii „eliberatori”. Intr-un fel sau altul e necesara si inevitabila participarea la istorie.
Ca martor al lumii contemporane prin internetul cel de toate zilele, intoarcerea la un eveniment indepartat al prezentului copilariei mele m-a socat. Revolta romanilor din 1989, intr-o perioada a dezarticularii totalitarismului, si-a avut prelungirile ei. Mineriadele din 1990 si din 1991 demonstreaza jocul puterii, marsavia manipularii si erorile umanitatii.
Proiectul e o rescriere a istoriei traite de mine la o varsta a copilariei, dar simtite abia acum subiectiv si emotiv. Istoria e repovestita cu instrumente recurente ale lumii, precum militianul, minerul, huliganul, gospodina. o lucrare chiar reface acelasi decor, aceeasi atitudine a invingatorului din fotografia lui eisenstaedt, personajele sunt insa altele: minerul si gospodina. sarcasmul e evident. O alta lucrare il prezinta pe conducatorul suprem, tronand de pe jiltul sau din aur, intr-o atitudine de sfidare, un actor al marelui circ pe care il reprezinta istoria. Jocurile puterii sunt indescifrabile ochilor putin vigilenti.
Lucrarea care ii prezinta pe militian si pe miner intr-o mincinoasa confruntare ascunde de fapt un joc al acestor pioni, condus si hotarat de putere. Bataia lor e un joc de „mingi” care izbesc vidul dintre ei, umplut la nivel simbolic de „huligani”.
In coltul unei alte panze sta pasiv un militian care asista comod la ciocniri, ascultand devotat discursurile incoerente ale puterii, care ies surd din radioul pe care il tine la spate. Nu il tine asa pentru a-l ascunde, ci pentru a-si intari, prin pozitia trupului, autoritatea si pentru a impune respect. O alta lucrare e o metafora a reeducarii tineretului prin apelul la „gospodine”.
Proiectul trebuie inteles ca metafora si nu doar ca un atac la un anume reprezentant al puterii sau la o anume clasa sociala. evenimentele din 1990 si 1991 sunt doar ambalaje ale unui continut mereu actant al istoriei lumii." (Remus Ilisie)
Sursa foto: visualkontakt.ro
A.I.
editor artline.ro
29 februarie 2012