Vernisaj: joi, 19 mai 2016, orele 18.00
Durata: 19 mai 2016 – 17 iulie 2016
Locatie: Muzeul National de Arta al Romaniei, Auditorium, (Str. Stirbei Voda 1-3)
Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza joi, 19 mai, orele 18.00 vernisajul expozitiei Cumintenia Pamantului. Aceasta nu este o piatra. Expozitia isi propune sa arate straturile narative care acopera una dintre cele mai cunoscute si controversate lucrari din arta romaneasca moderna: Cumintenia Pamantului.
Realizata de Constantin Brancusi in 1907, Cumintenia Pamantului a fost prima data expusa in Romania la Societatea Tinerimea Artistica. Imediat a inceput un scandal care a polarizat lumea culturala. De atunci si pana in prezent mica „piatra” a fost una dintre cele mai comentate piese din arta romaneasca.
Curatoarea Valentina Iancu, impreuna cu istoricii de arta Doina Lemny si Alina Petrescu arata povestile Cuminteniei intr-o expozitie documentara. Valoarea culturala a operei lui Brancusi a crescut constant prin dialogul pe care inca il provoaca printre artistii contemporani. Expozitia documentara va fi completata de o expozitie de arta contemporana, o selectie de piese care aduc o dimensiune actuala artei brancusiene. Vor expune: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nanca, Manuel Pelmus, Dan Perjovschi si Alexandra Pirici.
La vernisaj vor fi prezentate in premiera doua lucrari de arta performativa, parte din selectia curatoriala, realizate de Alexandra Pirici si respectiv de Manuel Pelmus. Interventia coregrafei Alexandra Pirici a fost conceputa special pentru sala Brancusi din Galeria Nationala, o lucrare de arta vie care aduce o interpretare noua, feminista, lucrarii lui Constantin Brancusi: Cumintenia Pamantului nomada.
Cumintenia Pamantului a fost incercarea mea de a da de fundul oceanului cu degetul aratator. Caci mi-a fost prea mare spaima cand i-am ridicat valul… Femeia nu trebuie niciodata dezvaluita… Isis trebuia sa ramana acoperita sub cel putin unul dintre cele sapte valuri ale frumusetii sale, sub cel al misterului – care ii ofera si pretuirea si nemurirea. Constantin Brancusi
Iar Tudor Arghezi spunea: Cumintenia Pamantului nu e intrecuta decat in proportii si durata de portretul fratelui mai batran, Sfinxul.
Mai 2016