Vernisaj: marti, 25 noiembrie 2014, orele 18.00
Durata: 26 noiembrie 2014 - 11 martie 2015
Locul: Muzeul Colectiilor de Arta, corp C (Calea Victoriei nr. 111)
Program de vizitare: sambata - miercuri, 10.00 - 18.00
Tarif: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
Muzeul National de Arta al Romaniei va invita marti, 25 noiembrie 2014, de la orele 18.00 la vernisajul expozitiei CORNELIU BABA. Desemnurile unui pictor, deschisa in perioada 25 noiembrie 2014 - 11 martie 2015 la Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei nr. 111).
Accesul la vernisaj se face exclusiv pe baza de invitatie. Presa interesata de eveniment este rugata sa se acrediteze prin e-mail la comunicare@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19.
Expozitia CORNELIU BABA. Desemnurile unui pictor cuprinde o suta treizeci de lucrari de grafica din colectia sotiei artistului, Constanta Baba, realizate in diferite tehnici (creion, tus, beitz, acuarela, tempera si pastel). Expuse in premiera, lucrarile sunt reprezentative pentru creatia unuia dintre cei mai importanti pictori romani moderni. „Asta seara am facut doua desemnuri dupa model. Mai multe, multe de tot trebuiesc, mana sa nu se odihneasca niciodata.” (Corneliu Baba)
Expozitia este structurata in jurul unor teme recurente in arta lui Corneliu Baba, dintre care se remarca seriile de portrete ale unor personalitati de seama din cultura romaneasca (Mihail Sadoveanu, 1951 si Tudor Arghezi, 1960), ale sotiei sale (Sotia artistului, 1957) si autoportretele artistului (Autoportret, 1984). Complexitatea psihologica a personajelor, care transpare dincolo de marginile desenului, este o dovada a faptului ca autorul a fost un subtil cunoscator al sufletului uman, un maestru al genului. Maniera de realizare a portretelor este asemanatoare tablourilor lui Rembrandt, prin folosirea frecventa a clarobscurului si a compozitiilor somptuoase (Pieta, 1983 si Pieta-studiu pentru Golgota, 1982).
Corneliu Baba a desenat si peisaje care evoca spatii culturale cu rezonanta, dar si compozitii dramatice (ciclurile Spaima si Regele nebun). Ilustrand teme obsesive, lucrarile au puternice accente expresioniste si pot fi considerate o meditatie metaforica asupra conditiei umane. Variata creatie a lui Corneliu Baba include si o serie de nuduri (Nud, 1977), compozitii cu arlechini (Familie de arlechini, 1970) si ilustratie de carte („O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale, „Mitrea Cocor” de Mihail Sadoveanu), atestand preocuparea continua a artistului pentru innoirea modalitatilor de expresie a desenului.
Corneliu Baba (1906 – 1997) a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti si ale Academiei de Arte Frumoase din Iasi, avandu-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. Ulterior, a imbratisat o bogata cariera academica la catedra de pictura din cadrul Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, unde a format multe generatii de artisti.
Aceasta expozitie de grafica vine in completarea Colectiei C. Baba, inclusa in expunerea permanenta a Muzeului Colectiilor de Arta, care cuprinde lucrari de pictura, dar si obiecte personale ale artistului.
Comunicat