TRIBUT MAGNIFICENŢEI
Expoziţie de bijuterii şi microsculptură
de la Muzeul de Bijuterii „Ilias Lalaounis” din Atena
Creaţiile celebrului artist-bijutier grec Ilias Lalounis prezentate în premieră îmtr-un muzeu din România
Conferinţă de presă: miercuri, 19 martie 2008, orele 11.30
Vernisaj: joi, 20 martie 2008, orele 18.00
Durata: 21 martie – 5 iulie 2008
Locul: Sufrageria Regală (MNAR, Calea Victoriei 49-53)
Telefon 314.81.19
Program de vizitare: miercuri – duminică 10.00 – 18.00 (martie-aprilie)
11.00 – 19.00 (mai-iulie)
Gratuit: prima miercuri din lună
Expoziţia de bijuterii ”Tribut magnificenţei” de la Muzeul National de Arta al Romaniei este organizată sub auspiciile Ministerului Culturii şi Cultelor din România, ale Ministerului Elen al Culturii şi ale Ambasadei Republicii Elene la Bucureşti.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 20 martie, orele 18.00. Accesul la vernisaj se face numai pe bază de invitaţie. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze la numărul de telefon 314 81 19.
Un regal de frumuseţe, măiestrie, migală, bun-gust şi îndrăzneală în materie de bijuterie vă aşteaptă în perioada 21 martie - 5 iulie la MNAR în spaţiul elegant al Sufrageriei Regale. Expoziţia prezintă peste 300 de obiecte provenind din 17 colecţii create între anii 1940 –2000 de Ilias Lalaounis, singurul bijutier care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris.
Cele 17 colecţii din care provin bijuteriile realizate din aur, argint şi pietre preţioase prezentate publicului român sunt grupate în patru secţiuni.
O parte din colecţiile expuse la Bucureşti sunt inspirate de perioade din istoria civilizaţiei greceşti (colecţiile „Paleolitic-Neolitic”, „Minoică-Miceniană”, „Ilion”, „Clasic-Elenistică” şi „Bizantină”) sau de motive şi simboluri specifice altor culturi (colecţia “De la zidurile Constantinopolului la Turnul Londrei”, colecţiile “Arabescuri” „Soliman Magnificul” şi „De la Luristan la Persepolis”, colecţia „Extremul orient” sau colecţia „Amerindiană”). O altă secţiune cuprinde colecţiile de bijuterii inspirate de lumea modernă aflată în continuă mişcare şi de evoluţia noilor tehnologii în domeniul astronomiei şi biologiei (colecţia „Biosimboluri”, colecţia „Mişcare în spaţiu” şi colecţia „Coregrafism”).
Obiectele prezentate în cea de-a patra secţiune au fost inspirate de universul vegetal (colecţia “Flori de câmp din Grecia”), de lumea fascinantă a insectelor (colecţia “Microcosm”) sau chiar de desenele spontane şi pline de imaginaţie ale copiilor (colecţia “Fantezii în argint”).
Muzeul de Bijuterii „Ilias Lalaounis” este unicul muzeu din Grecia dedicat bijuteriei contemporane. Colecţia permanentă deţine bijuterii şi microsculptură din peste cincizeci de colecţii Lalaounis, dar şi obiecte de artă decorativă din secolele XVIII-XX. Înfiinţat în 1992 în atelierul de odinioară al lui Ilias Lalaounis, muzeul a fost deschis în 1994, cu intenţia iniţială de a adăposti o colecţie particulară excepţională, constituită din 2000 de bijuterii şi 700 obiecte de artă create de artistul-bijutier, din primii ani ai carierei sale şi până în prezent. Astăzi muzeul desfăşoară o gamă largă de activităţi ce includ organizarea de expoziţii temporare, programe de cercetare, publicaţii, conferinţe şi seminarii pentru publicul adult, programe educative pentru copii. În viitor, muzeul urmăreşte să devină un adevărat centru internaţional de studiu al istoriei bijuteriei şi al artelor decorative.
Expoziţia este însoţită de un catalog bilingv ilustrat şi de o serie de programe educative pentru copii şi adulţi urmărind să faciliteze receptarea mesajului expoziţional de către vizitatori.
Comuunicat MNAR
Martie 2008