"Exponatele reprezentând fotografii şi documente despre istoria unor instituţii, organizaţii şi personalităţi semnificative pentru comunitatea iudaică din România au drept scop reflectarea procesului de modernizare a societăţii evreieşti de pe teritoriul ţării noastre", a spus dr. Lya Benjamin, cu ocazia vernisajului expoziţiei.
O mare parte a exponatelor este dedicată Templului Coral din Bucureşti, un simbol al emancipării evreilor, încercând să surprindă faptul că acest aşezământ este nu doar un lăcaş de cult, dar şi un centru de viaţă cultural-ştiinţifică seculară, iar rabinii moderni nu sunt numai deservenţi de cult, dar şi filosofi, scriitori şi oameni de ştiinţă în domeniul umanisticii, aşa cum artiştii evrei nu sunt doar exponenţi ai modernismului european, ci şi păstrători ai tradiţionalismului iudaic.
De asemenea, expoziţia are un segment dedicat celui de-al doilea război mondial şi Holocaustului, plecând de la ideea că europenismul nu a însemnat doar universalism şi raţionalism, dar şi discriminare şi genocid.
Expoziţia se încheie cu prezentarea unor imagini care sugerează valoarea simbolică a pământului Israelului, iar ultimul panou este dedicat înţelepciunii iudaice etern valabile.
La realizarea expoziţiei au mai participat fotograful George Dumitriu, graficianul Adrian Bejenariu, precum şi dr. Irina Cajal-Marin.