Expoziţie Florin Mitroi
Librăria Cărtureşti
18 iulie - 10 august 2008
Organizator Fundaţia DALA, Curatori: Ovidiu Danes, Petruţa Vlad
Florin Mitroi
(3 decembrie 1938, Craiova - 8 aprilie 2002, Bucureşti)
Registrul temelor lui Mitroi este puţin variat, pendulând între figura obsesivă a (auto)portretelor şi cea a călăului, redat integral sau aluziv prin desenul topoarelor, geometrizări abstracte alternând verticale şi orizontale legate prin linia casantă a desenului cu negru. Particularitatea acestor lucrări este aceea de a fi datate de artist în forma unei semnături. În acest sens, reperul cronologic devine pentru Mitroi fundamental, o aluzie a prezenţei sale discrete în spaţiul artei româneşti.
Semnături, datări, mici însemnări indicând pe spatele lucrărilor de tablă scheme de prindere, cuvinte alăturate imaginii, o frază patetică, sunt spre surprinderea noastră, singurele texte importante rămase de la Florin Mitroi. Un artist exclusiv vizual, pentru care scrierea, tăierea tablei şi desenul erau tot una cu pedagogia.
Paradoxal o biografie aproape absentă din spectacolul contemporan românesc are în actualitate prin calitatea ei pedagogică cei mai vizibili actanti. Pentru a percepe eleganţa ieşirii lui Mitroi din decorul autohton credem că o bună cercetare, ar necesita şi o bună (re)vedere a operei artistului. Inventarierea repertoriului tehnic, a obiceiurilor fotografice si a desenelor ar fi un pas bun şi sincer.
Singularitatea lui stilistică vine din preocuparea constantă pentru recuperarea tehnicilor tradiţionale de pictură: tempera cu ou pe caseină, tempera pe sticlă. Desenul cu ulei pe tablă constituie antipodul tehnicilor tradiţionale, demersul lui Mitroi fiind în acest context nu recuperator ci critic, o nostalgie exprimată prin tehnică în contextul distrugerii materiale şi spirituale a satului românesc, început în mod brutal în Oltenia în anii '70.
Selecţia lucrărilor, provenite de la Muzeul National de Arta Contemporana şi din colecţia familiei Mitroi, au ca reper cronologic intervalul cuprins între anii 1974, când Florin Mitroi nu era încă profesor la Academia de Arta Bucuresti şi 2001 anul premergător morţii sale. Deşi sunt prezentate mare parte din lucrările cele mai importante ale acestei perioade, nu reperul cronologic motivează selecţia lor. "Repertoriul tehnicilor lui Mitroi" ar putea fi în acest caz un subtitlu al acestei expoziţii.
Deşi complex, acest repertoriu al temelor şi tehnicilor lui Mitroi, nu fac din expoziţie un proiect monografic definitiv sau complet. Prezentat în forma unui eseu, această expoziţie deschide calea unei cercetări istorice inaugurale.
Iulie 2008