Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti Mogosoaia prezintã în perioada 18 octombrie -30 noiembrie 2008, expozitia personalã - media performance - „Amintirile noastre/Spatiul nostru” semnatã de artistul Bogdan Mateias. Curatoare: Olivia Nitis.
Vernisajul va avea loc sâmbãtã 18 octombrie, orele 18.00 în sala Lapidarium.
Un autobuz va fi la dispozitia publicului in fata Teatrului National, la orele 17.00.
Expozitia se intitulează Amintirile noastre / Spatiul nostru, si cuprinde doua directii: Amintirile mele /Spatiul meu si Amintirile noastre / Spatiul nostru.
Este etapa finala (expozitia de sfarsit) a studiilor mele doctorale (tema: Interventie de Arta Media in spatiul public, Tehnici si Tehnologii electronice, Optice). Sunt prezentate un numar de cateva printuri de mari dimensiuni, aproximativ 100 x 150 cm. cu fotografii, o proiectie cu un slide show (etape de lucru, schite, idei, imagini de atmosfera, etc), o serie de obiecte (cutii) cu fragmente din cladirea abandonata din orasul Babadag si fotografii din colectia personala. Aceasta serie de cutii, trei la numar, poarta titlul: Arheolgoe industriala / Arheologie umana.
Intre proiectii este preyentata si un interviu cu un inginer constructor care a participat la constructia fabricii in anii 1980, interviu care va rula non stop in sala de expozitie.
Fotografiile surprind proiectia acestor materiale la Babadag.
Expoyitia cuprinde si o o instalatie interactiva cu senzor de miscare ce simte prezenta umana si declanseaza proiectia unei imagini de pe un diapozitiv. mai multe aparate de acest fel (doua sau trei) declansate in acelasi timp, pe acelasi perete, in asa fel incit apare o serie de colaje luminoase surpinzatoare.
Proiectul artistic prezentat are o puternica tenta sociala, pentru ca iamginile realizate in acest peisaj dezolant sunt legate de persoanele care au lucrat acolo, sunt bayate pe o documentare in ziarele locale si cuprinde articole ce vorbeau despre inceputurile fabrcii, prelucrari record, etc.
Pe scena nationala acest gen de proiecte sunt foarte putine, iar daca diferite reviste de arhitectura vorbesc despre o arhivare a arheologiei industriale in Romania, din perioada comunista sau mai vechi, proiecte artistice sunt si mai rare.
La vernisajul expozitie se va lansa si un CD/Rom interactiv (inregistrat cu ISBN la editura UNA) ce cuprinde toata activitatea legata de acest proiect ce a inceput in anul 2006.
Bogdan Mateiaş
Octombrie 2008