Pana pe 11 octombrie 2013, in Sala Foaier
Muzeul National al Taranului Roman
Experiment Insemne si crestaturi
Insemne si crestaturi este al patrulea exercitiu, dupa Cusaturi / tesaturi, Dantele si broderii, Oale si ulcele, cu care incheiem o prima serie de experimente vizuale, care incearca sa construiasca un dialog, o suma de relatii, de alaturare, de complementaritate, de imprietenire intre obiectul de patrimoniu din colectiile muzeului, obiectul de colectie privata si obiectul anonim si umil – obiectul de acasa, investit cu valoare autobiografica si demn de a fi muzeificat. Ca si la celelalte exercitii, tehnica cu care construim povestea este aceea a arheologiei subiective, o reinterpretare vizuala asupra obiectului traditional si a insemnului cu care acesta este incarcat de sens. Functiei obiectului i se alatura o reinterpretare estetica, recompunand fragmentar, intr-un context contemporan, un instrumentar care gliseaza de la utilitatea obiectului la sistemul decorativ care il infrumuseteaza, dandu-i valoare artistica si estetica.
Integram semnele si simbolurile pre-crestine preluate de motivele decorative uzuale ale lumii taranesti intr-o privire compusa, alcatuind vizual un mic inventar de imagine, mai apropiat de forma unui eseu vizual, care propune o plimbare narativa prin arta mestesugului taranesc.
mic instrumentar
Cauce / donite / tipare de cas / rabojuri / maiuri / furci / sararite / lazi de zestre / bate / chiupuri gravate / cutite cu teci / stalpi de casa / troite / fragmente de arhitectura taraneasca.
raporturi urmarite
… serialitate… tipologie… proportii si raporturi… utilitate… estetica semnului si a ornamentului obiect martor… obiect podoaba… obiect recipient… forma perfecta si subjugarea ochiului – monumentalitatea si simplitatea formei... amprenta… insemn... scriitura densa… poem... materie insemnata... cicatricile timpului... crestaturi pe trupul obiectului...
2 octombrie 2013