La cea de-a 11-a editie, Festivalul International de Film Transilvania – TIFF aduce, in premiera, cateva dintre cele mai provocatoare productii, intr-o selectie dublata de concerte, expozitii, masterclass-uri si evenimente surpriza.
Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, dezvaluie cateva dintre titlurile pe care publicul TIFF le va putea savura intre 1 si 10 iunie, la Cluj-Napoca.
Doua titluri din sectiunea Supernova vin anul acesta de la Berlin: Tabu si Keep the Lights On. Recompensat cu Premiul Alfred Bauer pentru cel mai inovator titlu din competitia Berlinale 2012, si cu Premiul criticii – FIPRESCI, tulburatorul Tabu al portughezului Miguel Gomes este, in acelasi timp, o poveste de dragoste si o meditatie despre cinema si memorie.
Criticul de film devenit regizor a intrat in atentia presei dupa A cara que mereces (2004), prezentat anul trecut la TIFF, in cadrul sectiunii Focus IndieLisboa. Experimentele sale stilistice i-au adus numeroase premii, Aquele querido mes de agosto (2008) fiind unul dintre cele mai apreciate filme ale sale.
Trecut intai pe la Sundance, Keep the Lights On, in regia lui Ira Sachs, si-a adjudecat Teddy Award la Berlin, trofeu oferit celui mai bun film care abordeaza tema homosexualitatii. Drama urmareste viata agitata de cuplu a doi barbati din New York, un cineast (Zachary Booth) si un avocat (Thure Lindhardt), pe parcursul mai multor ani.
Tot in Supernova va fi proiectat filmul suedez Play, distins cu Premiul Coup de Cœur al sectiunii Quinzaine des Realisateurs, la Cannes 2011. Pornind de la un fapt real – copii care au jefuit sistematic alti copii, in centrul orasului Goteborg, intre 2006 si 2008 - Ruben Ostlund construieste o drama „la rece”, impresionanta, despre prejudecati, rasism si violenta.
Un alt must-see la TIFF este thriller-ul spectaculos al lui Na Hong-jin, The Yellow Sea, proiectat in sectiunea Umbre/ Shadows. Prezentat anul trecut la Cannes, in Un Certain Regard, filmul despre un barbat care se angajeaza sa ucida o data pentru bani si sfarseste prin a fi tinta tuturor a fost lider de box office in Coreea de Sud, confirmand popularitatea castigata de Na Hong-jin cu debutul sau, The Chaser (2008).
Un vechi prieten al festivalului, Sebastian Lelio, se intoarce anul acesta la Cluj cu cel mai recent film al sau, El Ano del Tigre/ The Year of the Tiger, proiectat anul trecut in competitia Festivalului de la Locarno. Filmul radiografiaza Chile dupa devastatorul cutremur din 2010. Personajul sau este un detinut care ia tara la pas in cautarea alor sai dupa ce inchisoarea s-a prabusit, transformandu-l intr-un fugar.
Sebastian Lelio este un obisnuit al TIFF-ului: a castigat Trofeul Transilvania in 2007, cu La Sagrada Familia, in anul urmator a facut parte din juriul competitiei, iar in 2010, Navidad/ in Ziua de Craciun a fost favoritul criticii, obtinand premiul FIPRESCI.
Una dintre cele mai fascinante experiene cinematografice recente le va fi accesibila spectatorilor TIFF in cadrul unei proiectii-maraton speciale: Dreileben (Germania, 2010). Trei filme, trei regizori, trei stiluri contrastante si trei unghiuri diferite ale uneia si aceleiasi povesti, a caror sursa de inspiratie este un eseu critic. In vara lui 2006, trei dintre cei mai talentati cineasti germani ai momentului – Dominik Graf, Christian Petzold si Christoph Hochhausler – au inceput sa corespondeze intre ei pe diverse teme legate de cinema, de la estetica de film la Scoala berlineza si cinematograful de gen.
Demersul teoretic s-a prelungit in practica, intr-un format filmic ambitios. Pornind de la un pivotal fapt divers - evadarea unui criminal din custodia politiei, in decorul magic-realist al padurii Turingiene - cei trei au conceput trei filme diferite si profund personale: Mai bine decat moartea (r: Christian Petzold), Nu veni dupa mine (r: Dominik Graf) si Un minut de intuneric (r: Christoph Hochhausler).
De o proiectie maraton la TIFF 2012 va avea parte si serialul HBO multi-premiat Mildred Pierce (2011). Mini-seria de cinci episoade despre o femeie divortata care face fata recesiunii din anii 30 dar nu si relatiei cu fiica sa i-a adus actritei Kate Winslet, printre altele, un Emmy si un Glob de Aur pentru Cea mai buna interpretare feminina.
Anul trecut, filmul a primit cele mai multe nominalizari – 21, la Gala Premiilor Emmy. Los Angeles Times nota entuziast ca „Mildred Pierce nu e doar televiziune de cea mai buna calitate, e o revelatie”.
„Fanteziile despre crime sunt chestiuni singulare. E dovedit faptul ca oamenii au capacitatea de a-si imagina simultan lucrurile pe care le doresc si cele de care le este frica”, spune regizorul Michal Kosakowski despre unul dintre cele mai nelinistitoare subiecte din sectiunea Fara limita/ No Limit:: crimele din imaginatia noastra.
Zero Killed, un hibrid de documentar si fictiune, e rezultatul unui experiment inceput in 1996, cand cineastul a provocat mai multe persoane sa-si puna in scena fanteziile despre ucidere – a lor sau a altcuiva - in scurtmetraje in care sa joace ei insisi. Zece ani mai tarziu, aceiasi oameni sunt chestionati despre senzatiile traite atunci si despre subiecte ca razboiul, tortura, terorismul, suicidul, violenta domestica. Zero Killed ridica intrebari serioase despre natura umana, moralitate, bine si rau. Filmul va fi prezentat in premiera internationala la TIFF 2012.
Unul dintre highlight-urile editiei de anul acesta, care se anunta spectaculoasa, va fi si ampla retrospectiva dedicata lui Stanley Kubrick. Toate filmele regizate de acesta vor fi proiectate in cadrul sectiunii 100%, inaugurate in 2011 cu operele complete ale lui Lucian Pintilie si Pierre Etaix.
Proiectii, masterclass-uri, expozitii si alte evenimente speciale vor fi dedicate unuia dintre cei care au marcat istoria primului secol de existenta a cinematografului.
Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca, in perioada 1-10 iunie, si la Sibiu, intre 13 si 17 iunie.
22 martie 2012