inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Exista un secret al tineretii? Cazurile Barenboim si Gidon Kremer

0 Comentarii
Se poate pune o astfel de intrebare cand vezi cate proiecte noi dezvolta muzicieni care au trecut de 70 ani si care par sa detina o sursa inepuizaila de energie. Doar doua nume acum: Daniel Barenboim si Gidon Kremer.


 
Daniel Barenboim – un nou pian, o noua sala de concerte
 
Sambata, 4 martie 2017, a fost inaugurata la Berlin o noua sala de concerte, purtand numele regretatului compozitor si dirijor Pierre Boulez, care s-a stins din  viata anul trecut, la 90 ani. Noua sala “Pierre Boulez” este amplasata langa cladirea Operei de Stat din Berlin si este “inima” Academiei Barenboim-Said care functioneaza in capitala Germaniei, creatie a lui Daniel Barenboim si a prietenului sau, Edward Said. Bazele fundatiei au fost puse in 1999, cand a fost infiintata Orchestra West-Eastern Divan, reunind muzicieni israelieni si arabi. 
 
Ocupand astazi cladirea istorica unde candva se pastrau decorurile Operei de Stat din Berlin, Academia Barenboim-Said are acum si o sala de concerte (http://www.dw.com/en/daniel-barenboim-conducts-opening-concert-for-pierre-boulez-saal-in-berlin/a-37813069) potrivita, cu un design inovator realizat de arhitectul american Frank Gehry. Barenboim si-a dorit o sala unde sa nu mai existe scena, pentru a amplifica sentimentul de comuniune dintre muzicieni si public, si asa si este sala “Pierre Boulez”, circulara, cu locul muzicienilor in centru, inconjurati de public, asa cum se intampla in teatrele antice grecesti.
 
Iata un nou succes pentru Daniel Barenboim, plurivalentul muzician (pianist, dirijor, mentor) care la 74 ani pune in mijlocul activitatii sale nevoia de a comunica cu publicul, prin toate mijloacele pe care retelele de socializare le ofera. De aceea si-a deschis si un cont de youtube (https://www.youtube.com/channel/UCD7QUSiWc7QBP2XGRMGwjEg) pe care posteaza filme educative. 
 
Insa Barenboim nu s-a oprit aici. Impresionat de experinta  de a fi cantat, in 2011, pe un pian care i-a apartinut candva lui Liszt, el si-a conceput si un pian care-i poarta numele si care a fost prezentat presei si publicului larg in 2015. 
 
Noul pian Barenboim este o combinatie intre un pian Steinway si un pian istoric: principala diferenta fata de un pian Steinway modern este faptul ca toate corzile pianului sunt dispuse drept, fata de corzile incrucisate din registrul grav al pianelor moderne. Acest lucru confera o anumita transparenta care se potriveste foarte bine mai ales repertoriul baroc si clasic, poate mai putin celui romantic, in opinia mea. Chiar Barenboim declara ca nu si-a dorit sa creeze un pian care sa concureze pianele Steinway care sunt in prezent cele mai bune piane de concert de pe piata, cerute de marii pianisti, ci si-a dorit o alternativa. Si comentatorii internationali au remarcat ca nu exista de fapt diferente dramatice intre un pian Barenboim si un pian Steinway, ci de nuanta, insa se poate sesiza diferenta dintre sunetul sticlos in acut al pianului Barenboim si o mai mica omogenitate a registrelor, fata de pianele Steinway.
 
Pentru a pune in valoare caracteristicile pianului care-i poarta numele, Daniel Barenboim a inregistrat un CD, aparut la casa Deutsche Grammophon pe 4 noiembrie 2016, albumul “On my new piano”. Repertoriul propus trece prin mai multe epoci stilistice, de la baroc la romantici: sonate de Domenico Scarlatti, 32 de variatiuni de Beethoven pe o tema originala, Balada nr.1 de Chopin, Mars solemn din Parsifal de Wagner in transcriptia lui Liszt si inca doua lucrari de Liszt: Funerailles si Mephisto Vals. 
 

 
Dincolo de interesul de a asculta un altfel de pian, cred ca acest album are un alt atu: acela de a asculta un mare pianist, convingator si seducator, intr-o forma de invidiat la 74 ani.
 
Albumul “On my new piano” poate fi reascultat oricand pe site-ul proiectului Radio Romania Muzical “Discurile anului 2017”. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2017/disc.htm?a=1445361&c=3541&g=2


 
Gidon Kremer – Preghiera la 70 ani


In 27 februarie 2017, violonistul leton Gidon Kremer a implinit 70 ani; la Bucuresti am avut ocazia sa-l ascultam ultima oara in septembrie 2016, in cadrul festivalului RADIRO al Orchestrelor Radio. Gidon Kremer a vizitat de mai multe ori Romania, mai ales ca oaspete al Festivalului Enescu, insotit de ansamblul pe care l-a infiintat in urma cu 20 ani, in 1997, si care-i poarta numele: Kremerata Baltica.
 
Gidon Kremer este un nume foarte respectat in lumea muzicii clasice, care a impus prin inteligenta cu care si-a construit cariera si repertoriul. Pentru ca pe langa marile opusuri ale muzicii culte, Gidon Kremer a optat pentru caile mai putin batatorite ale muzicii moderne si contemporane: printre numeroasele sale inregistrari gasim si un disc dedicat lui George Enescu, cu foarte frumoase versiuni ale Octetului op.7 si Cvintetului op.29. In repertoriul lui Gidon Kremer si al Kremeratei Baltica exista insa si Piazzolla, Philipp Glass, Mieczyslaw Weinberg, Arvo Pärt: la editia precedenta a premiilor Grammy, albumul sau Mieczyslaw Weinberg a fost nominalizat la categoria Best Classical Compendium.
 
De aceea, poate parea surprinzator ca pentru a-si aniversa 70 ani de viata, Gidon Kremer a optat pentru un album Serghei Rahmaninov care a aparut la Deutsche Grammophon, casa cu care colaboreaza de aproape 40 ani, in 24 februarie 2017. In paranteza fie spus, Deutsche Grammophon a prezentat in octombrie 2016 un cofret cu inregistrarile lui Gidon Kremer, in total, 22 de discuri.
 
Discul aparut pe 24 februarie se intituleaza Preghiera, preluand numele piesei care deschide albumul, o transcriptie realizata de Fritz Kreisler dupa tema partii lente din Concertul nr.2 pentru pian si orchestra de Rahmaninov. Umatoarele lucrari de pe disc sunt cele doua trio-uri elegiace scrise de un foarte tanar Rahmaninov sub influenta lui Piotr Ilici Ceaikovski: nr.1 in sol minor si nr.2 op.9 in re minor. Al doilea trio este scris chiar in perioada cand Rahmaninov era vizibil afectat de moartea lui Ceaikovski, asa ca poarta o anumita nuanta funerara.
 

 
De ce Rahmaninov pe un disc Gidon Kremer? Pentru ca a venit timpul, afirma chiar Gidon Kremer. A venit timpul pentru opusuri mai putin cunoscute din muzica de camera, interpretate alaturi de muzicieni pe care el insusi i-a ales: pianistul Daniil Trifonov, care la 26 ani este o adevarata senzatie, si violoncelista Geidre Dirvanauskaite, cu care Kremer colaboreaza inca de la infiintarea ansamblului Kremerata Baltica.
 
“Preghiera” are doua atu-uri: al unui repertoriu foarte frumos, dar mai putin cunoscut publicului larg, si al unei interpretari de mare clasa, cu o nuanta de interiorizare si cu doza potrivita intre lirism, patos, durere si resemnare. Este cu adevarat un album-semnatura pentru un mare artist ajuns la o varsta respectabila, dar, as adauga, si un album al marilor sperante: pianistul Daniil Trifonov se dovedeste aici un redutabil partener de muzica de camera, ridicandu-se la inaltimea reusitelor sale anterioare discografice, unde aparea in recital solo sau in postura de solist al unei orchestre. Una dintre revelatiile internationale ale ultimilor ani, Daniil Trifonov va evolua pentru prima data pe o scena romaneasca in septembrie 2017, la Festivalul Enescu.
 
Albumul “Preghiera” poate fi ascultat la Radio Romania Muzical duminica, 12 martie, de la ora 13.05 sau oricand pe site-ul proiectului “Discurile anului 2017”. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2017/disc.htm?a=1456111&c=3541&g=2
 
Cristina Comandasu
 
Martie 2017
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline