Scriitorul rus Evgheni Evtusenko a avut prima intalnire cu publicul si presa ieri, la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), la 11.00, cu cateva ore bune inaintea recitalului sustinut in Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti. Poetul este pentru a doua oara in Romania, pe care a mai vizitat-o in 1963, fiind prima tara straina in care i s-a permis sa iasa din URSS.
Laude penibile la USR
Intalnirea de ieri, regizata de Editura CD Press, care a publicat recent o antologie cu poeme ale lui Evtusenko traduse in romana, a fost penibila. Presedintele USR, Nicolae Manolescu, nu a spus nimic in afara catorva cuvinte de salut. In schimb, Adrian Paunescu, Toma George Maiorescu, Lucian Avramescu s-au aventurat in povestirea unor amintiri personale cu poetul si in linguseli ieftine.
In plus, traducatorul poemelor, Stefan Dimitriu, l-a invitat pe pustiul de 16 ani, Cristian Grava, descoperit la Cenaclul Flacara al lui Paunescu, sa citeasca un poem dedicat lui Evtusenko. Cu o siguranta jignitoare, Grava a citit un poem rizibil, scris in stilul maestrului sau, Paunescu. Nu-i de mirare ca Evtusenko a inceput prin a spune ca a devenit din ce in ce mai trist pe masura ce asculta vorbele de lauda ale celor de dinaintea sa. "Sunt tot mai trist vazand cata incredere se investeste in mine", a spus acesta.
Culorile din haine si din viata
Imbracat intr-un costum roz, cu bratari la maini si ghiuluri, Evtusenko a raspuns cu rabdare intrebarilor si elogiilor celor din sala, suportand erorile tehnice - castile pentru traducerea simultana nu functionau - si avantul vorbitorilor de rusa din sala. Acestia nu puteau suporta greselile traducatorilor, asa ca protestau in cor la cea mai mica greseala.
"Am avut o copilarie nefericita. Culorile copilariei mele au fost negrul si kakiul. Oamenii din Gulagul siberian erau imbracati in negru, apoi mai erau kakiul soldatesc si camasile cenusii. Nu am vazut nici macar o singura data o camasa alba, nu roz. Unicul loc cu culori era taigaua, florile siberiene sunt cele mai frumoase", si-a justificat Evtusenko preferinta pentru culorile stridente.
"Port acele culori pe care razboiul mi le-a furat in copilarie. Imi place curcubeul, cand am venit in Romania mi-a placut Corneliu Baba, lucrarile lui mi s-au parut atat de apetisante, ca imi doream sa le gust", a continuat scriitorul.
Evtusenko a marturisit ca nu-si ascunde niciodata greselile, "am scris despre mine mai rau decat ar fi scris si cel mai mare dusman al meu", a spus artistul, care a fost aspru criticat de scriitorii disidenti rusi pentru faptul ca ar fi criticat regimul comunist doar in directiile indicate de acesta.
"Intelectuali din toate tarile, uniti-va!"
"Disidentii sunt doar un produs al birocratiei", a spus scriitorul, continuand cu reteta sistemului politic si social perfect: cel adoptat de tarile scandinave. "Din socialism sa se pastreze invatamantul si serviciile medicale gratuite, garantia unui loc de munca pentru toti cei care termina o facultate. Altfel, e de neacceptat ca interesele statului sa primeze asupra intereselor individului".
Din capitalism, Evtusenko ar pastra "flexibilitatea economica" si l-ar scutura de toate crimele, care nu sunt mai putine decat ale socialismului. Printre deraierile capitalismului, Evtusenko enumera vulgaritatea, nuditatea care primeaza asupra sufletului.
Tot ieri, Evtusenko a vorbit despre Soljenitin: "Nu are idee de cultura si literatura lumii, el nu s-a intalnit cu niciun scriitor american important de cand a ajuns in SUA. Soljenitin e excelent cand il critica pe Stalin, dar cand vorbeste despre viitor e comic. Nationalismul nu e o solutie, e o fundatura. Intelectuali din toate tarile, uniti-va!", a incheiat Evtusenko.