Acesta este titlul unei carti de memorii semnata de publicista Sonia Palty, aparuta la inceputul anilor 90 la Editura Cartea Romaneasca. Titlul este calchiat dupa celebrul ordin al maresalului "Romani, treceti Prutul" si, evident, are in vedere ororile din Transnistria anilor 40. De altminteri, acesta si este capitolul cel mai delicat al istoriei noastre contemporane.
Sonia Palty s-a nascut la 11.06.1928, la Bucuresti (tatal Alfred Follender si mama Ozica Follender). A invatat primele cinci clase la Scoala Sf. Iosif din Bucuresti, apoi, din cauza interdictiei elevilor evrei de a urma la scolile crestine, a fost transferata la Scoala Anglo-Speranta si la Liceul Evreiesc Focseneanu.
Din 1940 Societatea de Filme Warner Bros, unde tatal ei era director, s-a desfiintat si Alfred Follender, somer, a fost obligat sa presteze munca obligatorie.
In 1942 generalul Cepleanu (comandant inspector al fortelor de munca obligatorie) a pregatit lista de evrei absenti de la munca, pentru a-i deporta disciplinar în Transnistria.
La 15 septembrie 1942, tatal, mama si Sonia Follender, in varsta de 14 ani si 3 luni, au fost arestati impreuna cu alti 208 evrei din Bucuresti.
La 22 septembrie au fost dusi la Gara Bucuresti Triaj si imbarcati pentru Transnistria. Sonia a fost numita infirmiera grupului de deportati.
La 1 noiembrie 1942 au fost repatriati (din 290 de evrei se intorceau 248).
In 1947 s-a casatorit cu ziaristul Nicolae Paraschiv. Are doi copii: o fiica, Mihaela, profesoara, si un fiu, Andy, profesor doctor in medicina, si patru nepoti.
In Romania, Sonia Palty a lucrat la FNTDR, CC-UTM, redactor la ziarul Romania Libera si Universul, iar inainte de plecarea in Israel a lucrat ca planificatoare pe santierul Popesti-Leordeni al Ministerului Chimiei.
In Israel a lucrat la revista Facla, la Revista Mea, la ziarul Information d Israel si Viata Noastra, unde este colaboratoare permanenta si astazi.