1. Conferintele de marti- Victor Brauner, pictopoet si iluminator, Mihaela Petrov
Muzeul National de Arta al Romaniei in parteneriat cu Institutul Francez va invita marti, 28 martie 2017 orele 18.30, la conferinta Victor Brauner, pictopoet si iluminator sustinuta de doamna Mihaela Petrov, critic si istoric de arta. Conferinta face parte din seria de evenimente ce marcheaza luna martie ca luna a Francofoniei.
Reprezentant al avangardei istorice romanesti, Victor Brauner este si unul dintre actorii principali ai miscarii suprarealiste si al prefacerilor survenite in arta secolului XX. Alaturi de Brancusi, Ionescu, Cioran, Enescu, Eliade, numele lui Victor Brauner se numara printre cele ale personalitatilor de seama recunoscute pe plan international.
Urmarind etapele creatiei brauneriene, conferinta sustinuta de Dr. Mihaela Petrov propune trecerea in revista a parcursului urmat de Victor Brauner de la debutul, in anul 1923, in cadrul avangardei romanesti, pana la intoarcerea artistului din exil la Paris, in anul 1945. Doi ani mai tarziu, in 1947, in cadrul expozitiei internationale Suprarealismul in 1947 la Galeria Maeght din Paris, Victor Brauner este recunoscut si sarbatorit ca unul dintre reprezentantii de seama ai miscarii suprarealiste. Prezentarea, insotita de proiectia a 50 de imagini, pune accentul pe relatia dintre opera plastica si cuvintul scris.
Mihaela Petrov
Istoric si critic de arta, Mihaela Petrov traieste si activeaza la Aachen si la Paris. Experinta acumulata de-a lungul anilor la Muzeul Ludwig din Aachen - Ludwig Forum für Internationale Kunst - si colaborarea cu Samy Kinge, expert in opera lui Victor Brauner, au contribuit la specializarea in arta moderna si contemporana si, incepand cu anul 2003, in opera brauneriana.
Conferinta are loc in sala de conferinte a Muzeului National de Arta, Intrarea A2.
Intrarea este libera.
2. Lansarea catalogului Gravura italiana din secolele XV-XVI la Institutul Italian de Cultura
Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Italian de Cultura va invita miercuri, 29 martie ora 18:30 la lansarea catalogului Gravura italiana din secolele XV-XVI & Scoala de la Fontainebleau in colectia Muzeului National de Arta al Romaniei, autor Dana Crisan, in colaborare cu Radu Bercea. Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Italian de Cultura, Aleea Alexandru, nr. 41.
Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei continua publicarea seriei cataloagelor de colectie printr-un nou volum dedicat gravurii italiene. De la celebrele planse ale lui Andrea Mantegna la cele, nu mai putin celebre, ale lui Marcantonio Raimondi, gravorul lui Rafael, sau ale familiei Carracci, catalogul ilustreaza istoria gravurii in marile centre italiene si contributia sa esentiala la raspandirea ideilor artistice ale Renasterii si ale Manierismului timpuriu in afara Italiei.
Prin intermediul acestei arte destinate multiplicarii, marile creatii ale artistilor italieni au devenit cunoscute in intreaga Europa, iar dialogul dintre Nord si Sud a creat premisele unui schimb activ de idei, concretizat, in mod semnificativ, in productiile Scolii de la Fontainebleau.
Multe dintre plansele incluse in catalog au putut fi admirate in expozitiile temporare ale Cabinetului de Desene si Gravuri, dar altele sunt publicate acum pentru prima data.
Rodul unei cercetari indelungate, publicatia, care contine si o serie de informatii de ordin general despre arta gravurii, se adreseaza atat specialistilor cat si amatorilor de arta.
In cadrul evenimentului vor lua cuvantul Calin Stegerean, directorul general al MNAR si istoricii de arta Dana Crisan (MNAR), Radu Bercea (MNAR), Ioana Magureanu (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti).
Intrarea este libera.
Martie 2017