1. Deschiderea expozitiei Ceruri de purpura. Valuri liturgice cu tema Plangerii
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va invita sa vizitati, incepand de miercuri, 12 aprilie 2017, expozitia Ceruri de purpura. Valuri liturgice cu tema Plangerii deschisa in cadrul Galeriei de Arta Veche Romaneasca.
Expozitia este oferita in dar, cu prilejul sarbatorilor pascale, vizitatorilor muzeului care au prilejul de a re-descoperi capodopere ale artei medievale romanesti conectate prin semnificatie si functionalitate de ciclul liturgic al Patimilor si Invierii.
In cadrul expozitiei vor fi prezentate prezentate 20 de icoane, broderii si piese de orfevrarie medievala decorate cu scene ce ilustreaza diferite momente ale dramei christice. Alaturi de acestea, publicul va avea acces pentru prima oara – cu ajutoul unui film documentar, dar si prin texte de sala ample plasate in cele 7 sali ale Galeriei de Arta Veche Romaneasca – la intreaga colectie de valuri liturgice cu tema Plangerii Domnului din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei. Prin utilizarea materialelor fastuoase si apartenenta pieselor la cele mai ilustre scoli artistice ale lumii bizantine si post-bizantine, acestea constituie partea cea mai valoroasa a tezaurului national de broderii medievale.
Expozitia ofera, totodata, posibilitatea de a viziona eseul cinematografic « Soarele Negru » realizat in 1968 de regizorul Slavomir Popovici ce va rula pe toata perioada expozitiei. Acest poem vizual de exceptie invita spectatorul sa caute dincolo de frumusetea si fastul broderiilor bizantine sensurile profunde ale vietii si mortii.
Galeria de Arta Veche Romaneasca a Muzeului National de Arta al Romaniei este unica expozitie cu caracter permanent din tara ce prezinta intr-o maniera unitara evolutia fenomenului artistic manifestat in spatiul romanesc intre secolele IX si XIX. In acest spatiu expozitional pot fi admirate cele mai valoroase lucrari de arta medievala pastrate in patrimoniul cultural national.
Expozitia va fi deschisa in perioada 12 aprilie - 30 iulie 2017.
2. Piesa de teatru - FUGATO LABILE: CAMILLE CLAUDEL
Vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00, Sala Auditorium – Intrare libera
In conexiune cu expunerea temporara in Galeria de Arta Europeana a operei de arta Sculptorul Rodin, pictand, de Camille Claudel (1 martie – 4 iunie 2017) in cadrul programului de conferinte Opere in prim plan, Muzeul National de Arta al Romaniei va invita la o piesa de teatru dedicata vietii si operei sculptoritei franceze menita a pune in valoare personalitatea unei artiste mai putin cunoscute pe scena artistica moderna.
Piesa de teatru va prezenta publicului o perspectiva actuala asupra biografiei si creatiei sculptoritei, intr-o perioada in care opera ei este recuperata la nivel international prin expozitii temporare si cataloage dedicate, evenimente care au culminat recent cu deschiderea unui muzeu inchinat lui Camille Claudel la Paris.
,,Camille Claudel. Femeia artist cunoscuta mai mult pentru relatia ei cu Rodin (caruia i-a fost eleva, confidenta, amanta si muza) si-a depasit timpul si a fost data uitarii chiar de oamenii cei mai apropiati ei. Un destin remarcabil, atat prin forta cu care a patruns si a reusit in lumea artistica, cat si prin tragismul care i-a marcat sfarsitul. Paul Claudel fratele ei mai mic, spunea ca ar fi fost inzestrata cu toate darurile; considerata geniala, inteligenta, cultivata, de o frumusete izbitoare - a fost daruita acestei lumi pentru a revela frumosul. Camille Claudel a adus sculptura intr-un punct in care echilibrul sfida zborul. Nu a fost insa lasata sa zboare. Nu o permiteau prejudecatile timpului, Nu se cadea, Nu era voie… Camille Claudel a luptat cu fiecare NU al timpului ei... devenind ea insasi un NU, refuzand sa mai lucreze, sa mai existe. A trebuit sa treaca aproape un secol pentru a se i se recunoaste geniul.“ declara regizoarea piesei, Liana Ceterchi.
Fugato Labile: Camille Claudel
Distributie: Liana Ceterchi, Teodora Toader, Cezara Munteanu
Traducerea: Edith Negulici
un spectacol al Asociatiei Femeilor din Teatru IF.../DACA …PENTRU FEMEI
Muzeul National de Arta al Romaniei, Sala Auditorium
Vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00 – Intrare libera
Vineri 12 mai 2017, ora 19.00 - Intrare libera
3. Vizite ghidate in expozita Pictura romaneasca din colectia Fundatiei Bonte
Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei nr.111) va invita la o serie de vizite ghidate cu tema Colectii si colectionari-Incursiune in arta plastica romaneasca moderna din colectia Bonte, in zilele de sambata, 22 aprilie, ora 11:00 si sambata, 29 aprilie, ora 11:00.
Expozitia de la Muzeul Colectiilor de Arta reuneste 57 de lucrari realizate de artisti dintre cei mai prestigiosi, dintre care nu puteau lipsi Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Francisc Sirato, Stefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Radulescu, Alexandru Ciucurencu din colectia Fundatiei Bonte. Interesat sa descifreze nota specifica picturii romanesti moderne, omul de afaceri portughez Alain Bonte a construit in anii sederii sale in Romania o colectie cu un profil unic prin consistenta selectiei si calitatea lucrarilor.
Expozitia este deschisa in perioada 14 februarie - 30 aprilie 2017.
Participarea la vizitele ghidate este gratuita, in limita locurilor disponibile.
Aprilie 2017