Noaptea Alba a Galeriilor, proiect initiat si organizat de Asociatia Ephemair, prezinta pe 30 septembrie, in cadrul celei de-a zecea editii, expozitii si evenimente dedicate artei contemporane, in galerii de arta, spatii alternative, huburi creative si ateliere de artist din zece orase - alaturi de Bucuresti, la NAG#10 vor participa in acest an Arad, Baia Mare, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Sibiu, Targu Mures si Timisoara.
Vor avea loc, de asemenea, evenimente speciale NAG:
No Man’s Land - 30 septembrie, Rezidenta Scena9 (RS9)
Extinderea programului NAG la nivel national nu este singura premiera a editiei aniversare. In Bucuresti, continua seria de expozitii produse de Asociatia Ephemair exclusiv pentru Noaptea Alba a Galeriilor prin proiectul No Man’s Land, care reuneste zece expozitii focus dedicate celor zece orase NAG. La invitatia Asociatiei Ephemair si cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National si al Ministerului Culturii vor prezenta fiecare dintre orasele NAG curatorii: Calin Dan (Arad), Cosmin Nasui (Baia Mare), George Rosu (Brasov), Simona Vilau (Bucuresti), Horea Avram (Cluj Napoca), Adrian Bojenoiu (Craiova), Catalin Gheorghe si Cristian Nae (Iasi), Dan Raul Pintea (Sibiu), Laura Borotea si Bartha József (Targu Mures), Cosmin Haias (Timisoara).
Expozitia „No Man’s Land / zece discursuri din arta contemporana romaneasca” prezinta pe acelasi teritoriu zece expozitii distincte, fiecare dintre ele construita in jurul cate unui concept diferit, alaturarea lor generand, prin pozitionarea aleatorie in spatiile Rezidentei Scena9, stari conflictuale sau armonii. Incaperea ramasa neocupata, o zona de tranzitie catre toate spatiile destinate expozitiilor focus, devine terenul neadjudecat de catre nimeni, un spatiu de intalnire, dialog si dezbatere intre ele. No Man’s Land defineste si justifica acest spatiu, in care curatorii dezvolta independent cate un discurs reprezentativ pentru fiecare oras, configurand in labirintul casei un traseu neasteptat. Semnificatia titlului expozitiei leaga astfel continutul expozitiilor de prezenta lor temporara intr-una dintre cladirile istorice deosebite ale Bucurestiului.
No Man’s Land va avea vernisajul pe 30 septembrie si va putea fi vizitata timp de o luna la Rezidenta Scena9 din centrul capitalei.
Cladirea declarata monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale nr. 32 dateaza din 1890 si a apartinut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand catre Regina Maria. In viitor, BRD — Groupe Société Générale isi propune sa o transforme intr-un spatiu cultural-artistic, deschis noilor generatii de creatori.
Expozitie retrospectiva NAG
La finalul lunii septembrie, NAG propune o intoarcere in timp printr-o expozitie retrospectiva de amploare a primilor noua ani in care a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane si a tinerilor artisti romani. Expozitia retrospectiva va cuprinde lucrari ce au fost prezentate in editiile anterioare NAG, dar si lucrari noi a peste 25 de artisti contemporani. Mai multe detalii, in curand.
MAMUCA - 30 septembrie, Muzeul de Arta Recenta (MARe)
Partener al NAG la cea de-a zecea editie a evenimentului, Muzeul de Arta Recenta (MARe) se deschide pentru o noapte vizitatorilor. Primul muzeu privat de arta din Romania, construit cu scopul de a fi doar muzeu de arta si nu altceva, MARe va prezenta prin colectiile si expozitiile sale arta contemporana romaneasca si internationala intr-o maniera proprie, inedita, incitanta.
Vineri, 30 septembrie, ora 21:00, la sediul Muzeului de Arta Recenta (MARe), din Bulevardul Primaverii nr. 15, Bucuresti, va avea loc vernisajul expozitiei Mai-mult-ca-abstractul (MAMUCA). O expozitie de o noapte, prezentata intr-o cladire aflata in constructie. Un eveniment efemer intr-un proiect in derulare. Nimic nu descrie mai adecvat profilul MARe, pentru care „santierul” va fi o stare de spirit, mai ales dupa ce muzeul va fi inaugurat oficial. Vizitatorii care ii vor calca pragul cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor vor fi, practic, primii vizitatori ai viitorului muzeu MARe.
Expozitia MAMUCA inseamna, din punct de vedere formal, 25 de artisti, de la Diet Sayler la Constantin Petraschievici si de la Miklos Onucsan la Paul Gherasim, fiecare reprezentat de cate o singura lucrare. O expozitie menita sa arate, dar sa si provoace, sa placa, dar sa si irite, sa intrige, dar sa dea si raspunsuri. Un pariu facut pe libertatea fiecarui privitor de a vedea, de a intreba, de a interpreta, de a crede. La vernisaj se va lansa si catalogul expozitiei, un adevarat eveniment editorial. Curator: Erwin Kessler.
Specialisti internationali in arta contemporana, la NAG#10
NAG se adreseaza nu doar publicului roman iubitor de arta, ci va face vizibila la nivel international, incepand cu editia din 30 septembrie 2016, infrastructura dinamica a spatiilor ce gazduiesc evenimente de arta contemporana in Romania.
Un grup de specialisti straini din domeniul artei contemporane va avea ocazia sa intre in contact direct cu scena artistica locala. Tinerii artisti emergenti vor putea interactiona cu Hilde de Bruijn, curator la Cobra Museum of Modern Art, Simon Hewitt, istoric de arta, curator independent si jurnalist, care a scris pentru publicatii precum Art & Auction, ArtNews, Huffington Post New York sau The Art Newspaper, Kate Sutton, curator independent si jurnalist, colaborator Artforum.com din 2008, Branko Franceschi, directorul Muzeului de Arta din Split, Croatia si Gunnar Benedikt Kvaran, director Astrup Fearnley Museet Oslo. Iar pe 2 octombrie, la Rezidenta Scena9, in cadrul unei mese rotunde - Do You See What We See? - al carei moderator va fi Erwin Kessler, acestia vor impartasi impresiile lor cu privire la scena artei contemporane din Romania si nu numai.
Septembrie 2016