Bucurestenii sunt invitati duminica, 28 august, la ora 18,00 la o rememorare a celor 150 de evenimente expozitionale care s-au derulat la Palatul Brancoveanu de la Mogosoaia dupa deschiderea Muzeului Traditiei Aulice. Vernisajul expozitiei care cuprinde 60 dintre artistii invitati în deceniul 2001-2011 va fi oficiat de domnul Dan Haulica.
La ora 19,00 iubitorii muzicii de calitate sunt asteptati la ultimul spectacol al stagiunii de Jazz si Poezie de la Palatul Mogosoaia, protagonisti: Mircea Tiberian, Ion Bogdan Stefanescu si poetul Eugen Suciu care va citi din cartea sa recent reeditata, Bucuria anonimatului.
Un deceniu de explorari în arta romaneasca, prin expozitii remarcabile s-a împlinit, nu demult, la Palatul Brancovenesc din Mogosoaia, redefinit în anul 2001 ca Muzeu al Traditiei Aulice gratie donatiei Liana si Dan Nasta. 2001-2011 este deceniul în care au fost organizate aproape 150 de expozitii de arta contemporana, ateliere de desen si pictura pentru publicul tanar, mai mult de 100 rezidente artistice si de traducere, experimente în dans, arte ceramice, textile, arheologie, video si fotografie, concerte de camera si stagiuni muzicale. Mogosoaia a fost locul în care bucurestenii s-au putut întalni cu operele unor maestri si discipoli remarcabili, artisti deplin consacrati sau debutanti ai ultimelor decenii, activi la Bucuresti, Bacau, Cluj sau Timisoara, ori la Paris, Dusseldorf. Curatorii expozitiilor au fost, de-a lungul anilor, criticii Maria Magdalena Crisan, Aurelia Mocanu, Dan Haulica, Adrian Guta, Erwin Kessler, Pavel susara, Mihai Plamadeala, Olivia Nitis.
Un bilant al acestui deceniu este dedicat artelor vizuale si readuce pe simeze 60 dintre cele mai remarcabile prezente artistice romanesti care au onorat si îmbogatit spatiile palatului brancovenesc. Expozitia va fi prezentata de domnul Dan Haulica, presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, cel care a fost cu competenta si generozitate alaturi de donatori si de programele palatului brancovenilor înca de la inaugurarea muzeului.
SONARTE – Chipurile sonatei
Concertele Hristu prezinta sambata, 27 august orele 17,00 in Sala Scoartelor de la Palatul Brancovenesc din Mogosoaia al treilea volet al tripticului sonor „Vara la tara”, ce i-a calauzit pe iubitorii muzicii de calitate din Capitala prin toridele weekend-uri de august, oferindu-le un respiro elevat în racoroasele saloane si gradini ale fostei resedinte princiare a familiilor Brancoveanu si Bibescu.
Cel din urma concert al ciclului „Vara la tara” este sugestiv intitulat SONARTE – Chipurile sonatei si cuprinde trei compozitii pentru pian semnate Mozart, Chopin si Skriabin, oferite publicului în versiunea „Georgiana Fodor, 2011”.
In deschidere - Antonio Gavrila (pian), castigatorul Premiului I la Concursul Pro Piano, editia 2011.
Vacanta in parc
In zilele de 27 si 28 august, Palatul Mogosoaia propune copiilor o Vacanta în parc, cu spectacole gratuite de teatru de papusi si invitatii la ateliere de creatie.
In cadrul atelierului de creatie este invitata Raluca Ghideanu, artist plastic, care îi va încuraja pe copii sa experimenteze diverse tehnici artistice.
Pentru teatrul de papusi a fost invitata trupa Muschetarii, prin intermediul careia copiii vor patrunde în lumea fascinanta a povestilor în care se vor întalni personaje favorite din universul animalelor, cu printi si printese. Programul trupei Muschetarii, din aceasta saptamana va cuprinde urmatorul repertoriu: Elefantelul curios si Ograda muzicala.
Bogdan Cornel Popa
Comunicat
August 2011