Klimt si aurul : dupa mai bine de jumatate de secol, cinci tablouri de Gustav Klimt au fost returnate in luna ianuarie urmasei proprietarului de drept. Confiscate de nazisti, cele cinci capodopere au ajuns dupa opt ani de lupte prin tribunale, in proprietatea Mariei Altmann, in varsta de 90 de ani. Aceasta a vandut in iunie capodopera lotului, Portretul Adelei Bloch-Bauer I, pentru 135 de milioane de dolari, stabilind un nou record mondial pe piata artei. O alta lucrare s-a vandut in noiembrie pentru 88 de milioane dolari, restul pentru preturi de multe milioane, schimband radical nivelul preturilor pe piata de arta internationala.
Faraonul de aur : averea faraonului Tutankhamon ar face cu siguranta sa paleasca orice magnat al zilelor noastre si ar rivaliza usor cu mitologicul rege Midas. Cand Muzeul de Arta Fort Lauderdale a organizat o impresionanta colectie de bijuterii si artefacte din perioada domniei acestei figuri legendare din istoria Egiptului Antic, peste 650.000 de persoane au vizitat-o. La un pret mediu de intrare de 30 de dolari, in doar patru luni, expozitia "Tutankhamon si Epoca de Aur a faraonilor" a adus incasari de peste 150 de milioane de dolari. Si chiar daca muzeul nu a declarat care a fost profitul, dupa ce s-a platit suma de cinci milioane de dolari partii egiptene, cu siguranta ca fondurile acumulate vor fi suficiente pentru pregatirea de noi expozitii pret de multi ani.
Mona Lisa : unul dintre cele mai cunoscute tablouri din istoria artei a starnit o noua controversa printre pasionati, dupa ce in septembrie un grup de cercetatori a incercat sa analizeze lucrarea folosind tehnologii laser moderne. Se pare ca valul purtat de celebra Mona Lisa, greu de remarcat din cauza degradarii venerabilei compozitii, ar fi fost in mod traditional purtat de femeile italiene insarcinate. Dincolo de interesul pentru stire, nu a durat mult pana cand site-ul BetUS.com sa permita vizitatorilor sa parieze : era Mona Lisa insarcinata sau nu ? Rezultatul : 5 la 1 ca ar fi fost, 2 la 15 ca nu era. Din pacate, nimeni nu a castigat, in lipsa unei dovezi clare.
Rechinul lui Hirst : Damien Hirst este unul dintre cei mai cunoscuti si controversati artisti britanici contemporani. Si cu siguranta ca ar fi ramas in istorie daca s-ar fi limitat la cea mai cunoscuta dintre lucrarile sale, Imposibilitatea fizica a mortii in mintea cuiva in viata, strania instalatie uriasa in care un rechin pluteste intr-un acvariu umplut cu formaldehida. Compozitia, expusa la Saatchi Gallery, a starnit comentarii inca de la prezentare, dar la peste un deceniu mai tarziu au aparut si problemele, pentru ca rechinul a inceput sa se descompuna. Solutia de formaldehida nu s-a dovedit tocmai sigura, asa ca Hirst nu a avut ce sa faca, decat sa inlocuiasca rechinul cu unul "proaspat". In final, instalatia de 22 de tone a fost cumparat de miliardarul Steven A. Cohen, pentru 8 milioane de dolari, destul de mult totusi pentru un rechin conservat.
Ianuarie 2007