Joi, 5 noiembrie, de la ora 18.30 se lanseaza prima traducere integrala in limba romana a studiului Istoria cruciadelor, de Steven Runciman, cea mai importanta cercetare academica despre aceasta tema. Evenimentul are loc la Libraria Bizantina (str. Bibescu Voda, nr.20).
Participa Adrian Caraba, coordonatorul colectiei Byzantvm in care au aparut cele 3 volume si traducatorii Maria Pakucs-Wilcocks, Marian Coman si Ovidiu Cristea.
Primul volum trateaza perioada ce curprinde Cruciada I si intemeierea Regatului Ierusalimului, al doilea volum continua istoria Regatului Ierusalimului si Orientului Latin, de la 1100 la 1187, iar cel de-al treilea incheie studiul cu istoria Regatului Acrei si a cruciadelor tarzii.
„Elaborata cu mai bine de o jumatate de secol in urma, lucrarea savantului britanic ramane astazi un reper fundamental pentru orice lucrare care isi propune sa trateze unul sau mai multe aspecte ale istoriei cruciadelor. Asemenea fortaretelor cruciate din tara Sfanta pe care le-a descris admirabil, lucrarea lui Steven Runciman este un monument. Cu greu ar mai indrazni astazi un medievist, chiar si unul care cunoaste foarte bine sursele si bibliografia istoriei cruciadelor, sa mai elaboreze, de unul singur, o astfel de sinteza. Eruditia autorului este coplesitoare, neexistand nici macar un singur aspect, fie el minor, care sa fie lasat la o parte. Istoria politica si militara, preponderent prezenta in paginile cartii, se impleteste cu capitole consistente despre viata economica, sociala, culturala a Orientului Latin. Deopotriva surprinde si ramane foarte greu de egalat abilitatea istoricului de a prezenta, intr-o viziune echilibrata, felul in care contemporanii occidentali, bizantini, armeni, evrei, sirieni, musulmani au judecat si au reactionat la mutatiile politice aflate in plina desfasurare. Steven Runciman a incercat sa-i inteleaga pe oamenii epocii cruciadelor si sa le explice optiunile. Chiar daca a emis in unele cazuri judecati de valoare, a facut-o nu din postura unui judecator care condamna, ci a unui istoric care a inteles ca oamenii au deopotriva calitati si defecte.“ Ovidiu Cristea
Noiembrie 2015