ALAN WATTS - Ce te impiedica sa afli cine esti?
Eveniment in cadrul campaniei „Te asteptam in librarie!”
100 de ani de la nasterea lui Alan Watts
Vineri, 18 septembrie, ora 18:00, Libraria Eminescu, B-dul Regina Elisabeta 16, Bucuresti
Editura Herald va invita vineri, 18 septembrie, in intervalul orar 18:00-20:00, la o seara de descoperire si regasire interioara, ocazionata de celebrarea a 100 de ani de la nasterea lui Alan Watts. Evenimentul va avea loc la Libraria Eminescu (B-dul Regina Elisabeta, nr. 16) si va oferi tuturor participantilor sansa sa descopere puterea momentului prezent si sa se conecteze mai bine la sine si la ceilalti, pentru cultivarea armoniei si a echilibrulului in viata.
„Pentru a cunoaste natura, pentru a cunoaste «substanta» lucrurilor, trebuie s-o cunoastem asa cum un barbat «cunoaste» o femeie, in sensul arhaic al termenului - cu toata calda imprecizie a contactului imediat.” - Alan Watts
In cadrul acestei intalniri, participantii se vor bucura de prezenta unor invitati de marca, buni cunoscatori ai operei lui Watts, care vor evidentia ideile promovate de acest ganditor in scrierile si prelegerile sale:
Daniela Andreescu sustine programe de coaching, ateliere de dezvoltare personala, comunicare si relatii interpersonale, mindfulness si meditatie, prelegeri pe teme legate de transformare personala, stiinta si spiritualitate.
Mihai Popa-Radu este si unul dintre primii coachi romani acreditati international, fondator al Mindfulness Institute, promotor al Coachingului Integrativ (Integral Coaching).
Mario Barangea este doctorand al Facultatii de Filosofie, a realizat un Master in Studii Religioase (Traditii si Texte) si in prezent este lector la Fundatia Calea Victoriei, sustinand ateliere cu tematici precum: Transformari ale sinelui, Meditatia, Rugaciunea, Contemplatia, Tehnici Reparatorii, Zen si Buddhism.
Seara va fi animata de o serie de proiectii de scurtmetraje, inspirate de discursurile si prelegerile tinute de Alan Watts, ce vor fi urmate de discutii cu publicul, in prezenta invitatilor. Totodata, la eveniment vor avea loc concursuri cu premii constand in burse la cursurile organizate de Fundatia Calea Victoriei.
Aceasta carte exploreaza un tabu nerecunoscut, dar foarte puternic - conspiratia noastra tacita de a ignora cine sau ce suntem cu adevarat. Pe scurt, doresc sa arat ca impresia curenta care ne defineste ca un eu separat inchis intr-un sac de piele este o halucinatie aflata in dezacord atat cu stiinta occidentala, cat si cu filosofiile-religiile experimentale din Orient, in special cu filosofia hindusa Vedanta. Aceasta halucinatie sta la baza folosirii gresite a tehnologiei in scopul de a subjuga violent mediul natural al omului, ceea ce, in cele din urma, il va impinge la distrugere.
Iata de ce avem urgent nevoie sa ajungem la o perceptie a propriei noastre existente care sa fie in acord cu datele fizicii si care sa depaseasca sentimentul nostru de alienare fata de univers. In acest scop, m-am inspirat din intuitiile oferite de Vedanta, pe care le-am redat, totusi, intr-o maniera moderna si accesibila occidentalilor. Prin urmare, acest volum nu se doreste a fi un compendiu sau o introducere in Vedanta in sensul comun al acestor termeni. El este mai degraba o fertilizare incrucisata intre stiinta occidentala si intuitia orientala.
Trebuie sa multumesc in mod deosebit sotiei mele, Mary Jane, pentru atenta munca de editare si pentru comentariile pe marginea manuscrisului. De asemenea, sunt recunoscator Fundatiei Bollingen pentru sprijinul acordat unui proiect care a inclus scrierea acestei carti.
Alan Watts
Alan Watts s-a nascut in Londra, in anul 1915. Devine fascinat de Orient si incepe sa publice in Journal of the London Buddhist Lodge mai inainte de a scrie prima sa carte. Se muta la New York in 1938 si apoi la Chicago, unde va indeplini functia de preot anglican timp de sase ani, inainte de a fi exclus din randurile preotimii. Se muta apoi la San Francisco, unde va preda la Academy of Asian Studies. Este influentat in conceptiile sale de D.T. Suzuki si Christmas Humpreys. Ulterior ii va cunoaste pe Joseph Campbell si pe compozitorul John Cage. Alan Watts a fost profund atasat de filosofiile indiene (in special Vedanta si buddhismul), precum si de gandirea taoista. Scrierile lui vorbesc in special despre buddhismul Zen. Devenit decan al Academy of Asian Studies din San Francisco, tine regulat conferinte si are emisiuni frecvente la radio. In anii ce vor urma, face numeroase calatorii in Japonia si Europa, unde sustine conferinte la cele mai importante universitati. Cu aceasta ocazie se intalneste cu C. G. Jung. In anii 1970, Alan Watts devine cel mai renumit interpret al gandirii orientale in Occident atat prin cartile sale, cat si prin numeroasele sale emisiuni tinute la radio si televiziune. Moare in 1973, lasand in urma o opera vasta.
Carti de Alan Watts:
15 Septembrie 2015