In primavara anului 1944, in aprilie, Rudolf Vrba (pe atunci in varsta de doar 19 ani) si Fred Wetzler era unii dintre primii detinuti din lagarul mortii care izbuteau sa evadeze. In ciuda punctelor de paza, a cainilor, a gardurilor de sarma electrificate, trecand parca nevazuti pe langa sinistrii SS-isti care supravegheau totul, cei doi reusesc sa se indeparteze de lagar, sa mearga apoi kilometri intregi spre libertate, temandu-se in orice clipa ca ar putea auzi din nou ordinele si pasii grei in urma lor. Pentru orice tentativa de evadare nu exista decat o pedeapsa: moartea. Iar Rudolf si Fred isi doreau nu doar sa traiasca, dar sa spuna intregii lumi adevarul despre Auschwitz.
Cum fusese martor direct al atrocitatilor de aici, pentru Rudolf Vrba era o responsabilitate si o misiune sa memoreze cat mai multe detalii, sa inteleaga si sa poata prezenta ce insemna Solutia Finala (pe cat o putea face un detinut din lagar) si sa spuna Aliatilor ce se intampla acolo. Dar mai ales sa avertizeze comunitatea evreiasca europeana (si nu numai) despre ce se intampla dincolo de garduri, baraci si crematorii. Cei doi au reusit nu doar sa fie din nou liberi, dar si sa intocmeasca un raport despre Auschwitz care a confirmat unele dintre cele mai infricosatoare zvonuri si a spulberat multe neclaritati, dar si sperante. Un document esential despre industria mortii de la Auschwitz, poate cel mai bine pazit secret al national-socialismului, si un capitol al unei istorii pe care prea putini au fost pregatiti sa o accepte imediat dupa razboi.
Cu un curaj dat de disperare si de groaza ca moartea este aproape, ca poate veni in urmatoare clipa in camera de gazare, printr-o executie sumara sau din cauza tifosului si a altor boli, cei doi au incercat sa devina din nou oameni liberi. Si au reusit, chiar daca sansele erau, asa cum li s-a spus de la inceput, minime. Au reusit nu doar sa supravietuiasca lagarului, dar si sa scape si sa spuna celorlalti povestea lor.
Jonathan Freedland, Evadatul de la Auschwitz. Povestea lui Rudolf Vrba, editura Polirom, 2023