Manastirea Plumbuita se afla in Cartierul Colentina din Bucuresti, langa raul ce a dat numele cartierului. Petru cel Tanar ctitoreste in 1560 o constructie monahala, inchinata manastirii Xiropotamu, de la Muntele Athos. Din cauza numeroaselor distrugeri suferite, manastirea cade in ruina si va fi refacuta de catre domnitorul Matei Basarab, inspirat de constructia lui Radu cel Mare de la Dealu.
Dupa 1650 i se adauga ziduri solide de aparare si o Casa Domneasca. In privinta clopotnitei actuale, ea este de data mai recenta, fiind realizata la 1802 de catre Dionisie din Ianina. Asezamantul Manastirii Plumbuita a jucat un rol foarte important in cultura romaneasca. In 1573, aici se va infiinta prima tiparnita din Bucuresti. Intre lucrarile tiparite aici amintim un Tetraevangheliare si o Psaltire.
Numele manastirii a nascut o multime de legende. Toate se invart in jurul ipotezei ca acoperisul era acoperit cu plumb, iar ulterior a fost topit pentru a fi fabricate ghiulele de tun. De exemplu, Matei Basarab, ctitorul, ar fi demontat acoperisurile pentru a le folosi in fabricarea ghiulelelor.
Manastirea Plumbuita este o oaza de liniste, pe care o reomandam pentru o scurta evadare din galagia urbana. In apropiere se afla Palatul Ghica Tei (1822), recent renovat, precum si biserica Ghica, singura din Bucuresti in stil neoclasic italian, cu o forma rotunda.
O.D.
Foto : www.manastirea-plumbuita.ro