Bucurestiul are multe spatii altfel, extra-urbane prin aspect, dar situate in interiorul sau. Putem gasi o livada intinsa in spatele muzeelor Minovici, o poiana autentica nu intr-un parc, ci in curtea unei case – Muzeul Frederik si Cecilia Storck sau o mica gradina taraneasca, cu acareturi felurite, la Martisorul lui Tudor Arghezi, in Vacaresti.
Am vizitat ultima data Martisorul intr-o duminica de vara, alaturi de cativa prieteni. Ne-am pregatit ca pentru o excursie in afara Bucurestiului, aidca am luat de-ale gurii, o patura si apa de baut. Gradina Martisorului e primitoare si, dupa vizitarea casei memoriale, vizitatorul poate zabovi o vreme in gradina.
Sa privim pentru cateva clipe/ randuri in trecut. Arghezi a ales sa-si construiasca o casa departe de nebunia Bucuresiului, intr-o mahala saraca, unde strazile erau desfundate si nu aveau nume. Si-a cladit locuinta pe Dealul Piscului, pe unul dintre punctele cele mai inalte ale orasului. In 1926 a cumparat pamantul si curand a inceput constructia. Din 1930 s-a mutat la Martisor.
Azi, vizitarea casei memoriale in care a locuit poetul este similara unei calatorii in timp. Totul pare inghetat, de la tabachera aflat pe biroul de lucru, pana la jucariile asezate intr-un patut in liliputana camera a copiilor – unde nu este voie sa fie facute fotografii.
Mica tipografie aflata langa casa este plina cu obiecte de restaurat, asa ca nu se poate vizita.
Inainte de a pleca, nu uitati sa priviti catre cusca in care a trait Zdreanta cel cu ochii de faianta.
Daca doriti sa evadati pentru o zi din Bucuresti, fara sa faceti efectiv acest lucru, luati metroul pana la BIG sau folositi masina personala, apoi opriti-va pe Strada Martisor la numarul 26. Acolo a locuit poetul Tudor Arghezi.
Mai 2010
O.D.
Foto: O.D.