Cartea ploieÅteanului Mircea Vasilescu a fost prezentat de Ioana Bot, conf. dr. la Facultatea de Litere în cadrul UniversitÅ£ii BabeÅ-Bolyai din Cluj-Napoca. Structurat pe cinci capitole - intitulate sugetiv "Cu intelectualii înainte. Åi tot pe loc", "NegociaÅ£i, tot mai rmâne ceva", "Noi Åi ai noÅtri", "Ca la ei, la nimeni" Åi Între "noi" Åi "ei" - cartea reuneÅte 74 articole aprute sptmânal timp de 5 ani în revista Dilema Veche, plus unul publicat în Corriere della Sera Åi unul în Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Scris într-un stil direct concis cu multe inflexiuni ironice volumul se constituie într-un jurnal al unei obsesii naÅ£ionale pe care Mircea Vasilescu Åi-a asumat-o: "De ce nu e Åi la noi ca la ei?"
"Singura mea grij - a afirmat Mircea Vasilescu - a fost aceea de a selecta Åi grupa în capitole "tematice" însemnrile aprute într-o Românie non-UE, pentru a pune astfel ordine în imprevizibilul unor texte iscate sptmânal din dezordinea unei societÅ£i care s-a strduit ani la rând s ajung la limanul european. Dar întrebarea rmâne: "De ce nu e Åi la noi ca la ei?"
Din aceast interogaÅ£ie continu a lui Mircea Vasilescu a ieÅit o carte frumoas care solicit inteligenÅ£a cititorilor.
"Am dorit s lansez aceast carte în Capitala Cultural European Sibiu, în prezenÅ£a tinerei generaÅ£ii care trieÅte în primul oraÅ european din România", a mrturist vdit emoÅ£ionat, Mircea Vasilescu. Întrebat de un tânr licean care ar fi trei lucruri materiale Åi alte trei abstracte pe care le-ar aduce din Europa în România, Mircea Vasilescu a rspuns prompt: autostrzile din Germania, piaÅ£a Primriei din Viena Åi specificul fiecrei Å£ri în domeniul gastronomic - la lucrurile materiale. EficienÅ£a olandez, gradul de civilitate între autoritÅ£i/cetÅ£eni Åi cetÅ£eni/cetÅ£eni, precum Åi spiritul comunitar, interesul oamenilor pentru locul în care triesc - la cele abstracte.
Precizm pentru cititorii Tribunei c Mircea Vasilescu este conf. dr. la Facultatea de Litere a UniversitÅ£ii BucureÅti (unde pred cursuri de jurnalism cultural Åi istoria literaturii române) Åi redactor Åef al revistei Dilema Veche. A predat Limba Åi Literatura Român la Universitatea "La Sapienza" din Roma, la Universitatea din Antwerpen Åi la Universitatea din Viena. A publicat un volum de istorie literar "Iubite cititorule" Åi altul intitulat "Mass-Comedia. SituaÅ£ii Åi moravuri ale presei de tranziÅ£ie" (2001).
Aceste calitÅ£i de excelent comunicator au contribuit din plin la reuÅita manifestrii de ieri.