Eugen Ionescu, dramaturg, eseist, critic literar, prozator si poet, s-a nascut pe 26 noiembrie 1909 la Slatina. Isi face studiile liceale la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti si cele universitare la Facultatea de Litere si Filosofie, obtinand licenta pentru limba franceza.
Eugen Ionescu debuteaza ca poet in anul 1928 in revista "Bilete de papagal" a lui Tudor Arghezi. Un an mai tarziu ii apare primul volum de versuri "Elegii pentru fiinte mici".
A colaborat si cu alte reviste: Viata literara, Fapta, Romania literara, Rampa, Vremea, Universul literar, Viata Romaneasca, in care a publicat cronici literare, cronici plastice, pagini de jurnal, eseuri, poezii si fragmente de roman. In anul 1934 publica volumul "Nu", un volum de eseuri contestatare care provoaca un scandal in lumea literara.
In 1938 pleaca la Paris ca bursier, cu intentia de a-si sustine doctoratul cu teza "Tema mortii si a pacatului in poezia franceza" (Le Theme du peche et le theme de la mort dans la poesie francaise depuis Baudelaire).
Incepand cu anul l950 Eugen Ionescu se afirma ca dramaturg, debutand cu piesa "Cantareata cheala", piesa de teatru ce a fost reprezentata la Theatre de la Huchette in regia lui Nicholas Bataille, pe 11 mai 1950. Urmeaza "Lectia" (1951), "Scaunele" (1952), "Victimele datoriei" (1953). Dintre cele mai cunoscute piese ale lui Ionescu fac parte si: Ucigas fara simbrie, Rinocerii, Setea si foamea, Regele moare.
Primul volum de teatru apare in anul 1954, publicat la Editura Gallimard, urmat de alte sase volume ce vor cuprinde intreaga creatie dramaturgica a autorului. In paralel, publica volume de eseuri, jurnale, volume memorialistice, precum si doua volume de proza (Fotografia colonelului, 1962; Solitarul, 1973 ).
In anul 1970 Eugen Ionescu devine membru al Academiei Franceze. Scriitorul s-a stins din viata pe 28 martie 1994 la Paris si este inmormantat la cimitirul Montparnasse.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro