Sylvia Plath continua sa fascineze si astazi nu doar datorita cartilor sale, dar si pentru ca in istoria literaturii ramane una din acele enigme cu un final dramatic, o mare poeta care s-a luptat la inceput cu cei din jur, apoi cu indiferenta si scepticismul unei intregi industrii literare, pentru ca in final, cand devenise deja un nume, sa piarda cea mai grea confruntare: cea cu sine insasi. Pornind pe urmele unei biografii al carei sfarsit este astazi binecunoscut, Elin Cullhead reuseste intr-un roman pasionant sa reconstruiasca ultimul an din viata Sylviei Plath, cel care ar fi trebuit la prima vedere sa fie unul mai mult decat fericit.
Poeta asteapta un al doilea copil, a parasit tumultum urban in favoare unui vechi si impresionant conac ce poate deveni un camin, are un sot care o iubeste (Ted Hughes, la randul sau un poet de succes) si pentru prima oara se poate dedica doar siesi. Linistea de care avea nevoie, familia mereu alaturi, casa mult visata, totul este in sfarsit un vis implinit. Insa Sylvia Plath nu este nici pe departe o femeie obisnuita, iar visele si dorintele ei au ramas cele dintotdeauna. Vrea sa scrie, sa se bucure, sa fie libera, sa isi castige pe drept celebritatea pe care o merita, vrea ca paginile ei sa fie citite de intreaga lume, pentru ca in sufletul ei stie nu doar ca sunt bune, dar sunt cele mai bune pe care le-ar putea scrie. Si in timp ce pentru Hughes totul pare perfect, pentru Sylvia noua viata este tot mai mult o inchisoare, relatia cu sotul ei penduleaza intre dependenta, dragoste si frustrare, nimic din ceea ce i-ar incanta pe altii nu pare sa ii placa, si cauta tot mai mult gloria sau evadarea. Chiar daca va pierde totul.
Se simte de la prima pagina ca Sylvia Plath este mai mult decat un personaj sau o evocare pentru Cullhead, este o fiinta literara neasteptat de vie, complexa, vulnerabila, plina de temeri, intrebari si dorinte, sperante si vise, un personaj ce a trecut demult de verosimil devenind cat se poate de real. O biografie alternativa scrisa cu pasiune pentru datele obiective ale istoriei literare si cu pasiunea unei cititoare ce a inteles, pe cat se poate, drama din spatele unor poezii si unui roman care au ramas cand toate celelalte s-au sfarsit.
Elin Cullhead, Euforie, editura Trei, 2022