Si pe masura ce asezarea se dezvolta economic aveau sa apara si primele carti, superbe manuscrise lucrate cu rabdare si daruire la manastirea din apropiere, mai bine de 70 dintre acestea pastrandu-se si astazi. Tot aici in 1613 avea sa se deschida si prima scoala, pentru ca spre jumatatea secolului XIX in Etropole mai multi negustori bogati sa construiasca si prima cladire a noii scoli. Nu intamplator Etropole avea sa fie si unul dintre centrele revolutionare in perioada luptei de eliberare de sub dominatia otomana, si astazi orasul este vizitat mai ales de cei atrasi de unul din aceste momente din trecutul sau. Cu o populatie care in 2005 trecea de 12 000 de persoane, Etropole este in egala masura o localitate moderna, in plina dezvoltare si o atractie pentru cei care vor sa vada vechile cladiri, monumente si sa descopere farmecul pe care il avea odinioara orasul.
Ce puteti vedea in Etropole
Simbol al orasului si unul dintre cele mai cunoscute obiective, turnul cu ceas de aici a fost construit in 1710, fiind unul dintre cele mai vechi din Bulgaria, si din fericire a fost renovat si pastrat nesperat de bine. Cu o inaltime de aproximativ 20 de metri, vechea structura defensiva a devenit in 1821 un turn cu ceas dupa ce un mester pe nume Dido l-a reconstruit, reparat si a montat orologiul ce poate fi vazut si astazi. Considerat unul dintre cele mai importante obiective turistice ale tarii, este probabil locul din care puteti incepe descoperirea asezarii.
Daca vreti sa aflati mai multe despre oras si regiune puteti vizita Muzeul de Istorie din Etropole, deschis in 1958 si extins ulterior, cladirea fiind in trecut sediul politiei otomane, o structura ridicata intre anii 1853 si 1870 ce si-a pastrat arhitectura si in mare masura personalitate arhitectonica. Unelte, arme, documente, reproduceri si machete, arta si numismatica, veti gasi in expozitiile permanente o bogatie de informatii despre Etropole. Tinand cont de rolul jucat de Manastirea Etropole in viata culturala a localitatii trebuie sa ajungeti sa vedeti si acest loc, sa descoperiti o parte din istoria unui lacas de cult infiintat candva in secolul al XII-lea.
foto: bnr.bg