In dimineata zilei de 1 aprilie, vulcanul Etna a erupt pentru a cincea oara in anul 2012. Nu este o pacaleala, desi ar fi fost poate mai bine sa fie asa pentru locuitorii ingrijorati din Messina si Catania.
Din fericire nu au fost raportate pagube, conform presei internationale, iar traficul aeroporturilor locale nu a fost restrictionat. Etna se numara printre cei mai activi vulcani din lume, avand o dinamica accentuata care face ca privirile sa fie constant atintite asupra sa.
Cele mai vechi dovezi privitoare la activitatea sa dateaza din anul 1500 i. Hr., lucru de-a dreptul unic si fascinant. O eruptie din 122 i. Hr. ar fi provocat atatea stricaciuni orasului Catania incat se spune ca a fost scutit de darile fata de Roma vreme de 10 ani.
Ironia face ca 25% din populatia totala a Siciliei sa fie concentrata pe culmile sale, datorita solurilor vulcanice fertile si a faptului ca in cele mai multe situatii populatia are suficient timp sa evacueze asezarile. Lava vulcanica adusa de eruptii a creat un sol adecvat pentru cultura vitei de vie, a pomilor fructiferi si a maslinilor.
Se estimeaza ca vulcanul erupe la fiecare 3 luni, si ca la fiecare circa 150 de ani sunt distruse si localitati. Aria de actiune distrugatoare acopera o suprafata de 1.250 km patrati! Din 1981 de cand regiunea a fost declarata parc national, turismul s-a dezvoltat continuu, iar astazi aici se gasesc zone de schi alpin de importanta europeana.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
editor ArtLine.ro