Etiopia are o indelungata si mandra istorie care coboara pana la inceputurile omenirii. Regatul Axumite, una dintre cele mai spectaculoase civilizatii din vechime, surprinde si astazi prin artefactele si misterele lasate in urma. Nasterea mitica a Etiopiei dateaza din perioada legendarului Rege Solomon al Israelului si al Reginei din Saba: fiul lor Menelik I inaugureaza o dinastie de imparati etiopieni care a continuat pana in secolul XX.
Etiopia este patria bisericilor din Lalibela, unice in lume prin modul de constructie si arhitectura lor. Lacasurile au fost sapate intr-un monolit si atrag admiratia prin prisma posiblitatilor tehnice reduse cu care au fost realizate. In secolul IV d.Hr. s-a introdus crestinismul. Puternicul regat a inceput sa decada dupa infrangerea de la Mecca in batalia din anul 570 contra arabilor. Intre secolele XV si XVI s-a recucerit teritoriul.
Pentru cunoscatori Etiopia inseamna mai bine de 80 de grupuri etnice cu limbi, obiceiuri si traditii diferite. Exista totusi o unitate in aceasta diversitate, Etiopia fiind un etalon de performanta pentru toate tarile continentului negru.
Cultele, sarbatorile religioase si festivalurile joaca un rol important in viata zilnica a comunitatilor traditionale de aici. Biserica Ortodoxa Etiopiana se mandreste foarte mult cu originile sale avand radacini in secolul al IV-lea.
Traditiile islamice sunt de asemenea puternice, oferind un contrast mai mare in estul si sud-estul tarii. Viata religioasa este adusa la viata de orase precum romanticul Harar, considerat de musulmani al patrulea “oras sfant” dupa Mecca, Medina si Ierusalim.
La circa 76 km de Axum se gaseste Manastirea Debre Damo, despre care se spune ca ar adaposti cea mai veche biserica etiopiana. Traditia locala spune ca ar fi fost ridicata de sfantul Abune Aregawi in secolul al VI-lea. Gondar, fosta capitala a Etiopiei pana in secolul al XVII-lea, adaposteste pe langa numeroasele biserici, o seama de castele construite intre 1632 si 1855 de diversi lideri. Cateva dintre comorile Gondarului sunt: Palatul Ras Bet (sec. XVIII), ruinele Palatului Kusquam si Biserica Debre Berhan Selassie, cu picturile sale murale.
Geografic, Etiopia este o tara ce abunda in contraste si extreme, invitand calatorii la explorare, de la inaltimi care depasesc 4.300 m pana la adancimi situate sub nivelul marii, cum este Depresiunea Danakil.
Sursa foto: wikipedia.org
19 august 2013
I. C.
editor artline.ro