Si despre austrieci, ca despre orice alt popor din lume, se spun multe lucruri, mai mult sau mai putin adevarate. Cliseele existente sunt adesea contradictorii, dar in mare imaginea austriacului este cea a unui personaj bonom si rabdator, binevoitor cu strainii, dar in egala masura morocanos si iute la manie.
Regula principala cu care va veti confrunta in orasele austriece este lipsa de toleranta pentru orice greseala. Fie ca traversati pe rosu, fie ca sunteti fie si un pic nepoliticos, un austriac nu va ezita sa va corecteze si sa va atentioneze, totul foarte politicos, dar ferm. Numai ca atat timp cat ii veti trata pe locuitorii Austriei cu politete, vi se va raspunde cu aceeasi moneda, si chiar mai mult. Exista cateva reguli generale, care alcatuiesc oarecum "eticheta" potrivita Austriei.
In primul rand trebuie sa aveti mare grija cum va adresati. unor persoane mai in varsta sau importante, pentru care un simplu "dumneavoastra" conteaza enorm. "Du" este folosit in conversatia uzuala cu prietenii, dar este des intalnit si in mediile universitare, chiar intre profesori si studenti, acolo eticheta fiind mai putin importanta, preferata fiind discutia libera, familiara. Intotdeauna, mai ales in cadrul intalnirilor de afaceri trebuie sa va adresati folosind atat titlul (doctor, inginer etc) cat si numele de familie evitand orice familiaritate criticabila, si nu uitati ca in Austria politetea este pe primul plan.
In Austria se pune pret si pe punctualitate, si va puteti astepta ca la o intalnire prietenul dumneavoastra austriac sa ajunga la fix, fara nici macar un minut de intarziere, desi sunt acceptate si mici intarzieri de 5-10 minute, dar nu mai mult. Daca sunteti invitat la masa, respectati ora convenita si nu uitati sa veniti cu un mic dar, chiar daca este vorba de prieteni apropiati.
In restaurante si baruri bacsisul nu este inclus intotdeauna in nota de plata, asa ca nu uitati sa lasati o suma de aproximativ zece la suta din total.
Mai 2007