Clubul Studentesc European organizeaza joi, de la ora 15,00, la sediul UVT, o dezbatere pe aceasta tema.
Convietuire pasnica intre etnii
Ideea dezbaterii, sustin studentii, este ca oamenii care traiesc sau ajung in capitala Banatului sa stie ce inseamna cetatenia europeana, ce inseamna sa convietuiasca alaturi de alte minoritati si ce inseamna toleranta, care este una dintre principalele valori europene.
„Categoric, Timisoara este un oras european”, e de parere Bianca Toca, membru fondator al Clubului Studentilor Europeni (CSE). Studenta la Stiinte Politice in anul al III-lea sustine ca atuul orasului in ceea ce priveste caracteristicile lui „europene” consta in primul rand in multitudinea etniilor care traiesc bine aici.
„Timisoara e un oras european in primul rand datorita etniilor care se regasesc aici, apoi datorita faptului ca orasul este intr-o plina constructie si cu o larga deschidere spre vest. Marele atu vine din faptul ca spiritul acestui oras face posibila o convietuire pasnica a tuturor etniilor prezente intr-o astfel de aglomeratie urbana europeana“, explica Bianca Toca.
Mentalitate europeana, curatenie de lumea a treia
Conferentiarul Daniel Vighi sustine ca orasul de pe Bega este unul european cu multe mosteniri din vechiul regim. El vorbeste despre opozitia intre blocurile tipic comuniste pe de o parte si zona centrala a orasului populata cu cladiri cu influente direct occidentale, austriece.
„Din pacate, avem o mostenire de mentalitate neeuropeana in zona ecologiei si a igienei publice“, sustine conferentiarul. El crede ca toate mostenirile europene merita o mai buna punere in valoare, prin restaurari si prin nepermiterea unor lucrari care sa „strapunga“ zona istorica, de tipul retelelor de gaz care sparg porti vechi, adevarate opere sculptate.
Bogdan Marian, student in anul al II-lea la Jurnalistica este de parere ca doar centrul orasului are caracteristicile unei urbe europene, in timp ce periferia sufera de mai multe orori, intre care lipsa curateniei. „Aici oamenii sunt europeni. Curatenia pe care acestia nu o pastreaza e un punct critic“, ne-a mai spus studentul.
Sansa
„Conurbatie“ cu Aradul
Viorel Marineasa, cadru didactic la UVT, crede ca orasul mai are ceva drum de strabatut pana la statutul de urbe europeana.
„Cu toata fudulia banateana, trebuie sa recunoastem ca Timisoara e pe la jumatatea drumului spre Europa. Avem prea multe gropi pentru a fi oras european. Avem un aspect de lumea a treia din acest punct de vedere. Timisoara e un oras extrem de amestecat intr-o tranzitie fara sfarsit. Avem traditii europene care s-au deteriorat si altele care se construiesc dar nu sunt foarte vizibile“, explica universitarul. Din punctul de vedere al lui Viorel Marineasa, sansa Timisoarei de a fi oras european consta in unirea ei cu Aradul in ceea ce el numeste o „conurbatie“.