Essen si regiunea Ruhr - Capitala culturala europeana 2010
Furnale fumegande, pamant arid, locuinte gri – aceasta imagine este inca foarte bine impregnata in mintea multor persoane care aud de regiunea Ruhr. Nimeni nu se gandeste la cultura, la schimbare, decat la o regiune industiala, poluata si deloc atractiva. Cu toate acestea, regiunea a fost desemnata Capitala culturala europeana 2010 alaturi de orasul Pecs din Ungaria. Acest lucru se datoreaza faptului ca fosta metropola a industriei grele, a otelului si a carbunelui s-a transformat radical in ultimii ani, devenind o oaza de verdeata si cultura.
Evolutia orasului Essen
Regiunea Ruhr nu are mai mult de 150 ani. Inainte de procesul industralizarii, aceasta zona provinciala, detinand multe sate si orasele. Printre acestea se afla si Essen, care exista inca din Evul Mediu, dar care si-a pierdut de-a lungul timpului insemnatatea.
Inca de la inceputul secolului al XIX - lea acest orasel avea mai putin de 3500 de locuitori, care isi castigau existenta din comert, diferite mestesuguri si agricultura. La mijlocul secolului XIX carbunele a devenit principalul capital al regiunii Ruhr. De-a lungul timpului s-au infiintat 15 mine noi, acestea influentand si construirea de locuinte pentru oamenii care incet incet se stabilesc aici. Astfel s-au ridicat sate si oarasele, dar fara o infrastructura clasica. Teatre, cinematografe, cafenele sau retaurante elegante precum in marile orase nu existau. In schimb era un amalgam de fabrici, halte pentru trenurile cu marfa, furnale, etc. Din aceasta cauza cultura nu evoluase asa cum se intampla in celelalte orase. In regiunea Ruhr marii industriasi, cei mai bogati oameni, au adus teatrele si muzeele.
Schimbare prin cultura - cultura prin schimbare
Putin dupa ce si-a facut si o alta imagine, orasul Essen si intreaga regiune s-a confruntat cu o mare criza: la inceputul anilor 60 s-au inchis primele mine, iar mii de mineri au fost disponibilizati. Odata cu mineritul a murit si cea mai importanta ramura a economiei regiunii Ruhr. La fel ca si celalate orase din zona, Essen a inceput sa isi caute un nou profil, acela de oras al culturii. Acest lucru a fost vazut cu ochi buni si de catre cei de la guvernare. Datorita acestei radicale schimbari din marile catedrale ale muncii si ale carbunelui, asa cum sunt denumite cladirile industriale, au devenit muzee si galerii de arta. Cel mai elocvent exemplu este mina Zollverein, care in 1932 reprezenta cea mai mare mina din intreaga Europa. Aceasta cladire monumentala, era de asemenea denumita in acea vreme cea mai frumoasa din lume. Din anul 2001 aceasta face parte din patrimoniul UNESCO, iar astfel mina reprezinta unul dintre cele mai importante monumente din regiunea germana Ruhr. In aceasta impozanta cladire se afla tot felul de expozitii interesante, muzee, Scoala pentru Management si Design, precum si multe alte ateliere. Pentru conceptul “Capitala culturala europeana” mina Zollverein joaca un rol extrem de important.
Regiunea Ruhr a devenit Capitala culturala europeana datorita faptului ca industria a fost inlocuita in mare parte de cultura, iar astfel sunt atrasi sute de mii sau chiar milioane de turisti din toate colturile lumii. Acestia iau parte cu placere la diferitele festivaluri ce se organizeaza in orasele din aceasta regiune ( Essen, Bochum, Dortmund, Duisburg etc.), la spectacolele de opera, la concerte si la piesele de teatru. Pretutindeni se dezvolta odata cu trecerea timpului si altfel de spectacole, care nu fac parte din asa numita inalta cultura. Astfel sunt organizate scene de cabaret, spectacole in aer liber la care participa tinerii studenti inscrisi la marile universitati ce se regasec in acesta zona.
Un alt punct de maxima atractie il reprezinta Villa Hugel - resedinta importantei familii de industriasi Krupp, care a costituit o adevarata dinastie detinand majoritatea actiunilor concernului Friedrich Krupp, unde se prelucrau arme din otel si care au fost vandute marilor puteri in timpul celor doua razboaie.
imagine : wikimedia.org