Doi ani de productie, opt milioane de euro si, in final, 80 de minute de 3D, iar Romania se poate, in sfirsit, mindri cu primul lungmetraj de animatie. 'Pina in acest moment, filmul de animatie nu a fost foarte mult luat in seama la noi. Dar exista o serie de oameni, mai tineri, dar si mai putin tineri, care isi dedica cu adevarat existenta acestei profesiuni. Despre ei se vorbeste si se stie foarte putin', declara Camelia Rau-Florea, director composing si efecte 3D in cadrul Dacodac Studio, echipa autohtona care s-a ocupat cap-coada de partea de productie.
'Incalzire' in 2D
'A fost o munca titanica. Am lucrat pe multe proiecte in 2D, aveam si o serie de scurtmetraje de animatie pe care o realizasem deja, insa munca pentru Piccolo, Saxo et compagnie a fost complet diferita', spune si Camelia Nicolae, producator asociat si director general Dacodac. 'Studioul a fost aproape integral modernizat din punctul de vedere al echipamentelor. Intreaga echipa de 80 de oameni s-a implicat, de asemenea, in cei doi ani, cit a durat proiectul', mai completeaza Nicolae. Post-productia a fost facuta in Franta si s-a intins pe o durata de trei luni. Proiectul a implicat trei studiouri de productie, fonduri Eurimages, precum si sprijinul canalului de televiziune France 3.
Vioara intii: saxofonul si piculina
Pelicula are la baza o carte a lui Andre Popp si Jean Broussolle, 'cu care au crescut mai multe generatii de francezi', dupa cum adauga directorul general Dacodac. Cit despre intriga, Nicolae asigura ca cei mici vor fi ochi si urechi: personajele principale sint doua instrumente muzicale, Piccolo, o piculina, si Saxo, un saxofon. Impreuna cu alti colegi de orchestra, cei doi pleaca in cautarea cheilor de pe portativ si a altor instrumente care au fost furate de maleficul doctor Marteau, pentru a-si crea Instrumentul Ideal. Iar pentru asta, Piccolo, Saxo si Nota Do isi croiesc o epopee care-i poarta prin Tara Alamurilor, Tara Corzilor sau Tara Instrumentelor cu Clape. 'Povestea va fi inteleasa, chiar daca nu se cunoaste opera muzicala', este de parere oficialul Dacodac.
In turneu instrumental
Premiera franceza a lungmetrajului s-a petrecut inca din luna decembrie in Franta, unde a adunat de atunci aproximativ 350.000 de spectatori in salile de cinema, dupa cum spun cifrele oferite de Dacodac Studio. Weinstein Co. a obtinut, la rindul ei, drepturile de difuzare in America de Nord, unde ruleaza deja pe marile ecrane. Pelicula va mai primi bani de la Eurimages pentru a fi distribuita si in Elvetia. Dupa premiera de aseara de la Cinemateca Eforie, 'Aventurile lui Piccolo si Saxo' va mai putea fi urmarit la Cinema Union si Glendale Studio, inainte de a fi distribuit si in alte orase din tara. Deocamdata, filmul nu este subtitrat si in romana. 'Timpul a fost foarte scurt, am aminat deja o data premiera. Castingul pentru voce ar fi durat foarte mult', ne spune Camelia Nicolae.
Pinguini la orizont
Studioul Dacodac se pregateste deja pentru al doilea film, o productie germano-francezo-romaneasca. 'Jasper-Calatorie la capatul lumii' prezinta povestea a doi pinguini care incearca sa descopere si alte teritorii in afara de Antarctica. Proiectul a inceput in decembrie si va dura 18 luni. Bugetul estimativ al noii productii se ridica tot la opt milioane de euro, dintre care 350.000 au fost deja asigurati de Centrul National al Cinematografiei.
Cosmin Popan