Scriitor, compozitor si pictor german, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann s-a nascut pe 24 ianuarie 1776 la Kaliningrad. Datorita pregatirii muzicale a activat si ca libretist, teoretician si critic musical. Cunoaste insa celebritatea in calitate de prozator, iar unele dintre cele mai cunoscute povestiri ale sale sunt Piticut - zis si Cinabru, Spargatorul de nuci, Elixirele diavolului, Urciorul de aur si Domnisoara de Scudery.
Hoffmann si-a facut studiile in orasul natal, absolvind cursurile elementare de la „Burgschule” si cursurile Facultatii de Drept in 1795. Dupa sustinerea examenelor de stat se angajeaza asesor la Judecatoria din Poznan. Ocupa de-a lungul timpului mai multe functii, la Varsovia este consilier de stat si dirijor al „Societatii Muzicale”, la Bamberg este compozitor de muzica de scena si asistent raspunzator cu decorurile la teatrul din oras, si consilier la „Kammergericht”, la Berlin.
In paralel cu cariera sa juridica, Hoffmann desfasoara si o activitate literara. Incepand cu luna octombrie a anului 1814 scriitorul frecventeaza diferite cercuri literare, printre care si cel format din Hitzig, Chamisso, Friedrich de la Motte Fouque, David Ferdinand Koreff si multi altii, supranumit cercul „Fratilor Serapion”.
Hoffmann este autorul a doua romane, “Elixirele diavolului” (Elixiere des Teufels, 1816) si “Parerile despre viata ale motanului Murr” (Lebensansichten des Katers Murr, 1822), si a peste cincizeci de povestiri. Cele mai multe povestiri ale sale au fost stranse in colectiile “Phantasiestücke” (1814) si Nachtstücke (1817).
In 1822 manuscrisul povestirii “Mesterul Purece” ii este confiscat de catre autoritati, fiind acuzat de denigrarea functionarilor de stat. In cele din urma i se permite publicarea povestirii, dar sub o forma cenzurata. In acelasi timp, lui Hoffmann i se interzice orice activitate literara. Scriitorul s-a stins din viata pe 25 iulie 1822 la Berlin.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro