Nicio vizita in orasul tarului Petru cel Mare, St. Petersburg, nu este completa fara o vizita la Muzeul Ermitaj. Daca peste existenta altor obiective se poate trece, nefiind atat de importante pe plan international, peste acesta in niciun caz! Motivul este lesne de inteles dupa o succinta analiza a punctelor forte. Obiectivul, enumerat printre cele mai vechi din lume, a fost fondat in anul 1764 de Ecaterina cea Mare si deschis publicului din 1852.
Colectia Imparatesei Ecaterina cea Mare a Rusiei a luat nastere odata cu achizitionarea a peste 200 de tablouri de la un negustor de arta berlinez pe nume Johann Ernst Gotzkowsky. Cu trecerea anilor, colectia a continuat sa creasca prin achizitii ale altor tari rusi si prin donatii facute de diversi indivizi. Unele opere au fost cumparate de la Guvernul Papal, altele fiind adaugate atunci cand unele palate si locuinte private ale nobililor rusi au fost nationalizate. Operele de arta astfel obtinute au fost redistribuite prin mai multe muzee de stat ale Uniunii Sovietice.
Cladirile ce adapostesc muzeul constituie in sine unul dintre principalele ansambluri arhitectonice ale Sankt-Petersburg-ului, marturie stand includerea in patrimonial mondial al UNESCO. Muzeul Ermitaj este situat in inima orasului, pe malul Nevei, in Palatul de iarna din Sankt Petersburg. Palatul este considerat o bijuterie a artei baroce rusesti. Planul cladirii este dreptunghiular si are mari curti interioare. Fiecare fatada este decorata intr-un mod diferit.
Doar o mica parte din cele 3 milioane de obiecte de arta si-au gasit un loc permanent pe simeze, si cu toate acestea, tot ai nevoie de zile intregi ca sa realizezi un tur complet, “ca la carte”. Din fericire exista bilete valabile mai multe zile. Muzeul pune la dispozitia publicului 65.000 de piese organizate pe 5 colectii (cultura preistorica, arta si cultura Antichitatii, arta si cultura popoarelor orientale, arta Europei occidentale, arta rusa) in 350 de sali.
Imagine: Sala Rubens
Orice sala vizitata ofera o experienta deosebita, intrucat multi regasesc in operele marilor artisti ceva din sufletul lor. Muzeul adaposteste cea mai bogata colectie de tablouri din lume. Este unul dintre putinele locuri din lume unde ii poti intalni pe Leonardo da Vinci, El Greco, Caravaggio, Rembrandt, Velasquez, Monet, Vincent van Gogh, Picasso, Matisse si multi altii laolalta. Colectiile de pictura ale muzeului sunt prezentate in 120 de sali. In aceste sali sunt expuse operele pictorilor italieni, francezi, olandezi si flamanzi, dar si englezi si germani.
Nu lipsesc nici artefactele romane, indiene, persane, egiptene sau provenite din vechea Elada, pentru pasionatii de antichitati. Poate cea mai veche piesa din colectia muzeului este o statuie a zeitei Venus care dateaza din perioada paleoliticului (20.000 i. Hr.). Printre cele mai importante exponate de la Ermitaj se mai numara cerbul de aur din secolul VII i. Ch., apartinind civilatiei scitilor, dar si sute de artefacte de pe vremea lui Petru cel Mare. De asemenea nu trebuie ratata imensa cupa din secolul al 19-lea numita Kolyvan, ce cantareste 19 tone si care este supranumita ‘Tarina Vazelor’.
I. C.