Intr-un top al celor mai influente 50 de personalitati ale culturii europene, potrivit unui sondaj efectuat in perioada octombrie 2007 – mai 2008, un loc deosebit l-a ocupat teologul si umanistul olandez Erasmus din Rotterdam.
Nume sonor cunoscut la noi in special datorita burselor omonime acordate in mediul universitar, Erasmus reprezinta una dintre marile personalitati umaniste pe care le-a oferit batranul continent in vremea Renasterii. Erasmus Desiderius din Rotterdam a fost potrivit lui Stefan Zweig “primul european constient”. Cea mai mare parte a operelor sale sunt dedicate problemelor religioase, el insusi fiind considerat un precursor al Reformei, chiar daca nu a aderat nicioada la protestantism.
Opera de capatai a lui Erasmus ramane "Encomium moriae" sau "Laus Stultitiae" ("Elogiul nebuniei", 1509), dedicata lui Thomas Morus, o satira la adresa teologiei scolastice, imoralitatii clerului si a curiei catolice, in acelasi timp apologie a pasiunii exaltate ("nebuniei") a adevaratului crestin care-si dedica viata credintei.
Intre anii 1517-1524, Erasmus traduce in limba latina ("Novum instrumentum omne") versiunea greaca a Noului Testament, insotindu-o de comentarii critice, superioara ca stil si fidelitate in comparatie cu Vulgata (Versiunea latina oficiala a Bibliei) aflata in circulatie. Aceasta traducere i-a servit si lui Luther ca baza pentru transcrierea in limba germana a Bibliei.
Lupta lui Erasmus impotriva ignorantei, superstitiilor si structurilor autoritare traditionale a fost caracterizata prin convingerile sale umaniste, in special prin credinta in necesitatea libertatii spirituale. Cu toate ca dupa moartea sa, in perioada Contrareformei, operele sale au fost inscrise pe Indexul cartilor interzise prin hotararile Conciliului de la Trent (1545-1563), Erasmus a exercitat - ca figura centrala a umanismului - o mare influenta asupra istoriei culturii europene.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.