Intr-o editie de festival dominata de productiile de anul acesta ale teatrului sibian, ultimul spectacol de teatru "de interior" de la Sibiu a fost, duminica seara, "Don Juan in Soho" de Patrick Marber, o coproductie Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu/Teatrul National Cluj/Fundatia ArtAct in regia lui Andrei Serban.
Ce n-au stiut sibienii
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, si-a adus echipa de la Bruxelles intr-un "teambuilding" in Capitala Culturala Europeana, un loc (teoretic) linistit si cumva exotic. Membrii comisariatului au ales sa vada, dintre evenimentele programate pentru mijlocul festivalului, un spectacol de flamenco, si au reusit sa treaca aproape neobservati in multimea de invitati de toate natiile de la Sibiu.
Scriitorul rus (fost disident sovietic) Viktor Erofeev a venit pentru a treia oara in Romania, invitat la o reprezentatie cu "Viata cu un idiot", o punere in scena a unei povestiri ale sale semnata de Andryi Zholdak. Prima data fusese la Paltinis, invitat la un congres Ionesco, iar a doua oara, la Bucuresti, intr-o expeditie de documentare pentru "Cinci fluvii ale vietii" soldata cu nu prea mult succes. Pentru aceasta a treia vizita, a zburat de la Milano la Moscova, cu familia, apoi la Viena si de acolo la Sibiu, unde politistii de frontiera au meditat considerabil asupra valabilitatii vizei sale.
La o cafea dupa conferinta de presa, la o ceainarie-librarie din centrul Sibiului, Erofeev a fost recunoscut de vanzatorii si proprietarii ei (care habar n-aveau ca urma sa ajunga in orasul lor )si de un cuplu de turisti straini, care i-au cerut autografe si sa se pozeze cu ei. Culmea e ca autografele s-au dovedit o problema: spre disperarea celor din librarie, chiar in acea zi facusera un retur de carti catre Paralela 45, editorii lui Erofeev. Pentru ca nu vazuse niciodata editiile romanesti ale lui "Stalin cel bun" si "Frumoasa rusoaica", le-a primit in dar n nu ca sa ramana necitite in biblioteca, ci si spre placerea bonei basarabence a fiicei scriitorului, care i-a citit toate cartile in romaneste.
Cel mai probabil, autorul "Enciclopediei sufletului rus" va reveni in Romania la toamna (la Sibiu a stat exact 24 de ore): isi doreste foarte mult sa-si intalneasca cititorii la Targul de Carte Gaudeamus.
Probabil ca nici sibienii nu stiau (in mod sigur, turistii nu aflasera) ca sambata si duminica Piata Unirii (in centrul orasului, pe traseul drumului european Bucuresti-Cluj) avea sa se inchida pentru asfaltare. Asa se face ca, dupa agitatia culturala a ultimei saptamani, care a "populat" orasul cu instalatii, spectacole de strada si concerte, Festivalul International de Teatru s-a incheiat intr-o liniste scurt-circuitata de picamere si masini de turnat asfaltul.