Povestile despre comori au incitat asa de tare omenirea de-a lungul istoriei, incat nici macar astazi, in secolul XXI, nu am iesit definitiv de sub imperiul lor. Drept este ca, spre deosebire de cele cu zane si monstri, acestea beneficiaza de mai multa credibilitate iar asta le da multora speranta ca intr-o zi se vor imbogati.
Daca ne gandim la descoperirile din Valea Regilor care s-au succedat dupa anul 1900, vom intelege mai bine motivul pentru care orice legenda, cat de neverosimila ar fi, este exploatata de cautatorii de comori. Atunci cand Howard Carter a redescoperit mormantul lui Tutankamon in Valea Regilor, in 1922, arheologul a fost uimit de splendoarea artefactelor care l-au insotit pe tanarul faraon pe lumea cealalta.
Langa camera mortuara s-a gasit o comoara atat de mare incat lui Carter i-au trebuit zece ani ca sa o termine de catalogat. Totusi, atunci cand si alte camere mortuare ale unor faraoni importanti au fost scoase la lumina in secolul al XIX-lea, camerele lor cu comori erau aproape goale. Se accepta, in general, ideea ca hotii de morminte au avut timp in atatea secole sa jefuiasca comorile, dar astfel de furturi par mai presus de fortele infractorilor marunti care savarseau delicte pentru a trai de azi pe maine.
In acest caz, se intreaba pe buna dreptate unele persoane, unde sunt uriasele comori ale faronilor ingropati in Valea Regilor? Au putut fi ele descoperite si predate pana la ultima piesa de aur sau mai degraba au fost ascunde in locuri mai sigure, in vremurile tulburi ale istoriei? Unii cercetatorii preocupati de problema cred ca un anume Herihor ar putea dezlega misterul.
Herihor a fost un inalt oficial in timpul domniei lui Ramese XI. La moartea faraonului, Herihor i-a uzurpat tronul, impartindu-si regatul cu ginerele sau Piankt. Herihor s-a desemnat responsabil cu procedurile de reinhumare in Valea Regilor, avand astfel posibilitatea sa praduiasca la nivel inalt mormintele regale. Mormantul lui Herihor nu a fost niciodata gasit, dar specialistii spera ca se va intampla, iesind la lumina in ziua aceea si mult ravnitele bogatii ale faraonilor egipteni.
I. C.
editor artline.ro