Sursa foto: festivalenescu.ro
Paris, 13 martie 1936. Pe scena Operei Garnier, sub bagheta lui Philippe Gaubert avea loc premiera mondiala a Oedip-ului enescian. Tragedia lirica in patru acte, compusa de George Enescu pe un libret in limba franceza de Edmond Fleg, avand la baza tragediile lui Sofocle, s-a bucurat de un succes imediat. Enescu a petrecut 10 ani pentru a definitiva acceasta grandioasa lucrare. Muza sa, si cea careia i-a fost dedicata compozitia, a fost Maria Rosetti Tescanu. Enescu a scris ultimele acorduri ale operei Oedipe la Tescani, in judetul Bacau, inconjurat de natura, la conacul ce astazi este casa memoriala “George Enescu”.
De-a lungul timpului opera a ajuns sa fie interpretata pe cele mai mari scene ale lumii, atat in Germania, Marea Britanie, cat si in Statele Unite ale Americii, devenind una dintre cele mai indragite lucrari ale marelui compozitor.
George Enescu s-a nascut la Liveni, judetul Botosani, la 19 august 1881. Inca de mic a avut o inclinatie speciala pentru muzica. A inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani, iar un an mai tarziu are prima reprezentatie scenica. Scolit la Conservatorul din Viena, apoi la cel din Paris, Enescu a cunoscut mari muzicieni dar si importanti oameni de cultura care au contribuit la formarea personalitatii sale complexe. S-a remarcat ca violonist, compozitor, pianist, dirijor si profesor, activitati ce le-a desfasurat la cele mai inalte standarde de profesionalism.
De asemenea, George Enescu a fost un promotor al muzicii romanesti, contribuind la recunoasterea internationala a compozitorilor, dirijorilor si interpretilor din Romania. A ramas in istorie drept unul dintre cei mai de seama oameni de cultura ai secolului XX.
O personalitate titrata a vremii sale, Enescu a fost fiind distins cu ordin de ofiter si cavaler al Legiunii de Onoare a Frantei, a fost Membru de onoare si Membru activ al Academiei Romane din Bucuresti, Membru corespondent la Académie des Beaux Arts din Paris, Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma, Institut de France din Paris si Academia de Arte si Stiinte din Praga.
George Enescu s-a stins din viata la 4 mai 1955. In memoria compozitorului s-a initiat in anul 1958 Festivalul George Enescu, ce a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente muzicale din Europa.
Despre George Enescu s-a scris si se va mai scrie. Numele compozitorului apare si in prestigioasa revista BBC Music, care ii dedica acestuia un amplu articol publicat la rubrica Compozitorul lunii. Semnat de profesorul de muzica de la Universitatea Royal Holloway, Erik Levi, articolul apare chiar in anul in care se implinesc 134 de ani de la nasterea compozitorului. Erik Levi afirma: “George Enescu este un mare compozitor al primei jumatati din secolul XX, care inca asteapta sa fie redescoperit.”
Si publicatia britanica The Guardian.a mentionat in paginile sale numele compozitorului. Intr-un articol semnat de Dominic Saunders, intitulat: „Mozartul pe care l-am pierdut”, acesta scrie ca George Enescu era omul descris de Yehudi Menuhin drept: “absolutul dupa care ii judecam pe toti ceilalti… extraordinara fiinta, extraordinar muzician si cea mai modelatoare influenta pe care am trait-o vreodata”. In finalul articolului Dominic Saunders remarca “Muzica sa merita o soarta mai buna”.
22 Septembrie 2015
A.I.
editor artline.ro