Ministrul Culturii a pus succesul de public al festivalului pe seama cresterii nivelului de trai, "o rezultanta a cresterii economice", ce a facut ca un bilet de 30 sau 100 de lei sa nu mai para prohibitiv.4500 de artisti prezentiPe de alta parte, aceasta editie a fost si cea mai lunga din istoria festivalului, 23 de zile, cu un buget pe masura, 22 de milioane RON. Intrebat daca s-au cheltuit toti bani, ministrul a raspuns: "Banuiesc ca a mai ramas ceva", detaliind ca inca se lucreaza la "calcularea deconturilor, iar la sfarsitul saptamanii va fi prezentat un raport cu banii necheltuiti. Ca sa convinga ca suma alocata festivalului nu e exagerata, ministrul a citat dintr-o cronica aparuta in The Guardian, consacrata evenimentului: "Festivalul de la Bucuresti este la fel de intens cum e cel de la Salzburg, cu diferenta ca el costa cu 40 de milioane mai putin". Asadar, a conchis ministrul, 6 milioane de euro nu reprezinta o suma exagerata pentru un eveniment asa de ambitios.
O nota informativa atasata conferintei de presa precizeaza ca la festival au participat 17 orchestre simfonice, doua colective de opera, doua triouri, doua cvartete, sase formatii corale, care s-au produs in 66 manifestari in salile de concerte si peste 60 de manifestari in Piata festivalului. In total, au particpat 2.500 de artisti straini si 2.000 romani. Alte cheltuieli au avut in vedere promovarea evenimentului, care a beneficiat de 220 spoturi la CNN, 180 la Euronews, 112 anunturi la MEZZO si 264 la RFI, care au fost dublate de o campanie pe siturile acestor canale media, precum si de interviuri si pagini publicitare in ziare si reviste.
In acest sector, cheltuielile s-au ridicat la 500.000 RON. Intrebat despre ecoul international al evenimentului, ministrul a nominalizat cronica deja citata din The Guardian, un articol din Financial Times, materiale pe Euronews, BBC Magazine.Sala Mare a Palatului va fi strabatuta de un perete glisant Profitand de ocazia conferintei de presa, ministrul a anuntat doua evenimente culturale importante care vor avea loc curand – Staatsopera din Viena va veni la Sibiu cu "Barbierul din Sevilla", iar Opera Romana va da un spectacol in Catedrala din Sibiu. "La catolici exista o traditie a concertelor si spectacolelor tinute in catedrale si biserici, iar la ortodocsi e pentru prima data cand se va intampla asta", Adrian Iorgulescu avand acordul mitropolitului Streza pentru acest spectacol.Daca aceasta editie a Festivalului "Enescu" a adus doar ceva modificari ale scenei si o noua instalatie de sunet, editia viitoare va beneficia de o Sala a Palatului complet transformata: plafonul va fi schimbat cu unul din fibra de sticla, peretii vor fi inlocuiti cu unii capitonati cu lemn, va fi montat un perete glisant care va putea separa spatiul intr-o sala de 2.400 de locuri, respectiv 4.000.
Vor fi amenajate ascensoare exterioare, astfel incat Sala Palatului sa arate mai degraba a mall cultural.Programul editiei din 2009Durata editiei jubiliare din 2009 (a 20-a) va fi restransa la doua saptamani. Deja 13 orchestre si ansambluri si-au confirmat prezenta. Letonul Mariss Janson va dirija atat ansamblul Bayerischer Rundfunk , cat si orchestra regala Concertgebouw din Amsterdam, care il va acompania totodata pe pianistul Maurizio Pollini. Vor veni orchestra Suisse-Romande, condusa de Marek Janowski, orchestra de camera din Viena, condusa de Heinrich Schiff, orchestra de camera din Lausanne si dirijorul Christian Zacharias, pianista Maria Joao Pires. Phillharmonia Orchestra din Londra, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, il va acompania pe violoncelistul norvegian Truls Mork, iar Cristian Mandeal va dirija Teatro del Maggio Musicale din Florenta. si-au mai confirmat prezenta ansamblul francez Les Arts Florissants, Camerata Salsburg, Nash Ensemble of London, Prague Simfonia si pianistul Mark Laforet. Se pare ca directorul festivalului va fi tot Ioan Holender.