Noutate absoluta
Anul acesta, cea de-a opta editie a festivalului „George Enescu" se va desfasura dupa 1 septembrie si in Capitala Culturala Europeana. Acest lucru a fost stabilit, in sedinta de Guvern de ieri, si anuntat intr-un briefing al ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Finantarea aprobata pentru aceasta editie a concursului si festivalului „George Enescu" este de 22 de milioane de lei. Spre deosebire de editia precedenta, festivalul va dura o saptamina in plus, iar in afara de Bucuresti, se va derula si in alte orase importante ale tarii. Primul oras in care vor concerta renumitii muzicieni va fi Sibiul. Apoi, acestia vor incinta si melomani din Cluj, Timisoara si Bacau.
Mobilizare generala
In cadrul acestei editii, vor participa noua orchestre simfonice din strainatate, opt orchestre simfonice din Romania, doua trio-uri, doua cvartete, un cvintet si cinciformatii corale. Se vor prezenta 60 de manifestari in salile de concerte si spectacole din Bucuresti, 25 de manifestari in Brasov, Cluj, Iasi, Sibiu si Timisoara si peste 50 de manifestari in Piata Festivalului. El reprezinta cea mai importanta manifestare de gen din aceasta parte a Europei. Programul festivalului va cuprinde 36 lucrari din creatia enesciana, din care 19 opusuri si 16 lucrari fara opus, 145 de opusuri din repertoriul universal, 85 de lucrari contemporane romanesti, finalele cu orchestra si Gala Laureatilor Concursului International „George Enescu".
Publicitate peste tot
Mediatizarea a inceput deja, pe posturile de televiziune CNN, Euronews si Mezzo. Marele festival este anuntat cu surle si trimbite, nu numai in constiinta publica autohtona, ci si in cea europeana. De asemenea, Ministerul Culturii si Cultelor incheiat un parteneriat cu Societatea Romana de Televiziune si cu Societatea Romana de Radiodifuziune, care vor participa in calitate de coproducatori la organizarea si transmiterea festivalului. In luna februarie, pentru lansarea campaniei publicitare a festivalului se va organiza o conferinta de presa in Marea Britanie, la Londra. Urmatoarele evenimente de presa se vor tine in Franta, Germania si Austria, pentru a acoperi intregul spatiu occidental.
Pe agenda ministrului
Astazi, ministrul Adrian Iorgulescu va veni la Sibiu, pentru a participa la Gala Premiilor Nationale anuale ale Ministerului Culturii si Cultelor pentru Patrimoniul Cultural National. Oficialul guvernamental va sosi la ora 14.30. La ora 16, va vizita pavilionul multifunctional din Cazarma '90, apoi expozitia fotografica din Piata Mare. Gala care incepe la ora 17.30 il va avea ca invitat pe ministrul Culturii, care va mai asista, diseara, la premiera piesei „Othello?!", la Teatrul National „Radu Stanca".
Cum aducem turistii?
Operatorii de turism trebuie sa tina cont ca odata cu intrarea Romaniei in UE, turistii din tarile membre pot sa calatoreasca mult mai simplu la noi in tara, de aceea ar trebui atrasi prin preturi interesante si conditii bune de cazare, a declarat, ieri, ministrul transporturilor, Radu Berceanu. „In Romania, turistii din tarile membre UE poate ca pina acum nu s-au incumetat sa vina, asa intr-o zona mai la est si mai dincolo de granitele care pina la 1 ianuarie erau ale UE. La ora actuala sint la ei acasa si aici, sint la ei acasa si la Sibiu si in Delta, cred ca aceasta schimbare ar trebui sa se reflecte cind veti face bilantul si sa se vada in numarul de turisti care ne viziteaza tara", a spus Berceanu, la conferinta de deschidere a Tirgului National de Turism. Ministrul de resort a precizat ca turismul romanesc are probleme, dar cu o abordare mai ofensiva, mai europeana, lucrurile vor fi benefice.