inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Emotie si formele ei de exprimare – Manfred Honeck si Nemanja Radulovic

0 Comentarii
Doua discuri lansate in aceeasi luna, sub o zodie comuna, cea a emotiei, dar atat de diferite: Sostakovici si Barber cu Orchestra Simfonica din Pittsburgh dirijata de Manfred Honeck si Ceaikovski cu violonistul Nemanja Radulovic.

Despre maretie si drama cu Manfred Honeck


Discurile Orchestrei Simfonice din Pittsburgh au fost cele mai cautate discuri ale unei orchestre la standurile Humanitas de la salile de concert ale Festivalului Enescu 2017. Este o realitate care confirma si ea, in termeni seci de vanzari, succesul acestei orchestre americane care a renascut sub directoratul austriacului Manfred Honeck,  inceput in stagiunea 2008-2009.

Am ascultat aceasta orchestra si in concerte live, la Bucuresti, dar si in alte locuri din lume; i-am ascultat si majoritatea discurilor, toate inregistrari din concert; am ascultat si concertele de la Heinz Hall din Pittsburgh pe care orchestra le-a pus la dispozitia Radio Romania Muzical pentru difuzare, in cadrul unui parteneriat. Manfred Honeck spunea ca este constient ca piata discografica este saturata de interpretari ale unor mari opusuri si ca e nevoie de ceva nou; iar noutatea vine uneori din alegeri repertoriale, in special din prelucrari realizate de Honeck dupa alte opusuri  - Fantezia Rusalka sau Elektra sunt exemple in acest sens, dar mai ales, dintr-o calitate tehnica si artistica iesita din comun a inregistrarilor.


De la captarea sunetului pana la ceea ce exprima muzica interpretata de membrii Orchestrei Simfonice din Pittsburgh: o lume care, pur si simplu, il subjuga pe ascultator.
Este si cazul acestui disc Sostakovici-Barber aparut in 8 septembrie 2017 la nivel mondial (data ultimului concert din festivalul Enescu pe care orchestra l-a sustinut la Bucuresti). De data aceasta, si repertoriul este unul special ales pentru a ilustra maretia si tragismul: una dintre cele mai cunoscute simfonii de sostakovici, a cincea si piesa pe care ascultatorii BBC au plasat-o pe primul loc intr-un top al celor mai triste piese scrise vreodata: Adagio pentru orchestra de coarde de Samuel Barber.

Manfred Honeck, un foarte bun cunoscator al simfoniilor lui Mahler, vorbeste in bookletul CD-ului despre legaturile pe care le-a gasit intre creatia lui Mahler si Simfonia a V-a de Sostakovici – o viziune noua si foarte interesant argumentata. Simfonia a V-a a fost scrisa de Sostakovici in 1937, la un an dupa ce devenise un indezirabil al regimului stalinist: Stalin plecase nemultumit de la o reprezentatie a operei Lady din Mtensk de Sostakovici. A cadea intr-o astfel de dizgratie nu insemna doar o neimplinire pentru creator; rima cu deportarea si moartea, iar sostakovici isi tinea sub pat valiza pregatita pentru cand va fi arestat de NKVD si deportat in Siberia. S-a izolat si a trait in teroare; a scris insa si aceasta simfonie a V-a care s-a bucurat de un foarte mare succes de public si critica in 1937. Oficialitatile au vazut in aceasta simfonie o poveste a modului cum comunismul il transforma pe om – o viziune triumfalista; rusii au simtit insa in muzica lui sostakovici, impregnata, mai ales in partea lenta, a treia, de ecourile muzicii ortodoxe, drama pe care o intreaga parte de lume a trait-o in comunism.

Aceasta din urma viziune respira si in interpretarea Orchestrei Simfonice din Pittsburgh: o viziune introvertita, emotionanta pana la lacrimi; in urma cu 80 ani, la premiera acestei simfonii, oamenii din sala au plans ascultand partea a treia; si cei de astazi pot trai cu intensitate aceleasi sentimente, ascultand aceasta simfonie emblematica pentru creatia secolului XX, in interpretarea Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, care deja a fost numita de un critic american drept “cea mai buna din secolul XXI”, acesti primi 17 ani din secolul XXI.

Iar Barber in versiunea lui Honeck nu mai ramane cea mai trista muzica scrisa vreodata, ci prilej de meditatie religioasa: Barber insusi a scris un cor pe aceasta muzica, folosindu-se de versurile Agnus Dei din Missa catolica: “Mielul lui Dumnezeu, care ai luat asupra ta toate pacatele lumii, ai mila de noi, adu-ne pace”. Iar Manfred Honeck, care este un crestin practicant, a tradus in interpretarea sa inaltarea spirituala pe care o poate aduce aceasta muzica; stiu ca astazi nu prea mai e la moda sa vorbesti despre un asemenea subiect, insa trairea spirituala poate capata si alte forme decat inchinarea in fata moastelor....

Noul disc semnat de Orchestra Simfonica din Pittsburgh condusa de Manfred Honeck poate fi ascultat la Radio Romania Muzical luni, 30 octombrie, de la ora 19.00, in reluare duminica, 5 noiembrie, de la ora 13.05.

Ceaikovski cu Nemanja Radulovic

Tot despre emotie este vorba si in noul disc ce-l are in prim plan pe violonistul Nemanja Radulovic; insa cu totul alt tip de emotie si forma de exprimare. Daca Honeck este un introvert, Radulovic este extrovert - diferenta dintre apolinic si dionisiac.
Nemanja Radulovic este un violonist nascut in Serbia, astazi stabilit in Franta, in varsta de 32 ani. in 2001, la 16 ani, cucerea premiul I la Concursul Enescu de la Bucuresti. Odata cu debutul sau la casa Deutsche Grammophon din 2015, cu albumul “Journey East” care a primit un premiu Echo Klassik, a intrat in atentia lumii internationale: o prezenta proaspata nonconformista, promovata drept un artist care poate vorbi pe limba celor mai tineri care ar trebui atrasi catre muzica clasica.

E suficient sa-i vedem fotografia si ne dam seama imediat de aparitia mediatica a lui Radulovic, care insa nu concorda 100% cu modul cum canta (din fericire, in opinia mea). Pentru ca el nu este un David Garrett, care sa mearga catre repertorii extra-clasice, ci ramane in sfera muzicii clasice si a modurilor ei de exprimare – anul trecut si-a lansat un album cu muzica de Bach, iar acum, acest album Ceaikovski cu doua lucrari celebre: Concertul in Re major pentru vioara si orchestra, inregistrat alaturi de Orchestra Filarmonicii Borusan din Istanbul, dirijor Sasha Goetzel, si o transcriptie realizata de Yvan Cassar pentru viola, pian si orchestra dupa Variatiunile rococo (in original pentru violoncel si orchestra).



Nemanja Radulovic vorbeste despre emotie in materialul video care insoteste lansarea acestui album Ceaikovski; in muzica, auzim o exacerbare a emotiei, o interpretarea de tip rapsodic, cu fluctuatii de tempo, dar si momente, mai ales in cele in piano, foarte frumos realizate. Radulovic vorbeste, cred, pe limba celor care intr-o lume rece hipertehnologizata, au nevoie de socuri emotionale pentru a mai simti cu adevarat frumusetea. E o versiune foarte exaltata, la antipodul apolinicei interpretari propuse pentru acelasi concert pe discul aparut in 2016 semnat de Lisa Batiashvili si Daniel Barenboim.
Dar acesta este, cred, si una dintre specificitatile muzicii clasice: ca pentru aceeasi lucrare, sa existe interpretari atat de diferite, care sa rezoneze cu diferite tipologii umane si sensibilitati...
Discul Ceaikovski semnat de Nemanja Radulovic poate fi ascultat la Radio Romania Muzical luni, 6 noiembrie, de la ora 19.00, in reluare duminica, 12 noiembrie, de la ora 13.05.

Toate discurile in premiera prezentate la Radio Romania Muzical pot fi reascultate oricand pe site-ul proiectului Discurile anului 2017, Discul lui Radulovic este disponibil si in Romania, de exemplu pe emag.ro

Octombrie 2017
                                                                            Cristina Comandasu
Voteaza


Pe acelasi subiect: rapsodie | cor | Ceaikovski | Sostakovici | discuri
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline