Emmanuelle Grey Rossum s-a nascut pe 12 septembrie 1986 la New York, fiind singurul copil al unei bogate familii de origine evreiasca. Tatal ei este bancher, iar mama un cunoscut artist fotograf. Parintii au divortat cand Emmy avea doar trei ani, iar la varsta de doar sapte ani s-a alaturat Corului de copii de la Metropolitan Opera fiind pasionata de muzica si arta inca de mica. |
Imbinand gratia naturala cu talentul, in urmatorii cinci ani va avea diverse roluri in peste 20 de spectacole diferite, intre care La Boheme, Turandot, A Midsummer Night's Dream, cantand in cinci limbi diferite. O mare sansa a fost sa lucreze in regia lui Franco Zeffirelli pentru montarea operei Carmen, experienta care i-a deschis gustul pentru film.
A urmat pentru un timp cursurile prestigioase de la Spence School din Manhattan, dar cand a fost pusa sa aleaga intre scoala si cariera - din cauza nenumaratelor absente - a preferat sa renunte la studii, in favoarea operei si mai tarziu a filmului, care o atragea mult mai mult. Va obtine totusi diploma mai tarziu, dupa ce termina modulul de cursuri virtuale organizate de University of Nebraska Lincoln.
Incepe sa participe la auditii, o buna perioada fara rezultate notabile, iar in 1997 isi face debutul in televiziune cu un rol minor in serialul As the World Turns. In acelasi an apare si in Law & Order, iar in 1998 reuseste sa joace in doua filme si o mini-serie TV. Primeste prima sa nominalizare la Young Artist Award in 1999 pentru rolul din filmul de televiziune Genius, unul dintre preferatele sale, apoi joaca rolul Audrey Hepburn in productia de televiziune The Audrey Hepburn Story in 2000.
Isi face debutul mult asteptat pe marele ecran in Songcatcher, pelicula prezentata si la Festivalul de Film Sundance, castigand Premiul Special al Juriului pentru cea mai buna productie. Emmy Rossum apare si pe coloana sonora a filmului, intr-un duet cu Dolly Parton.
Joaca apoi in prima productie importanta din cariera sa, in Mystic River, regizat de Clint Eastwood, unde il are ca partener pe Sean Penn, apoi in The Day After Tomorrow.
Adevaratul succes vine dupa ce obtine rolul Christine Dae in noua versiune cinematografica a musicalului Phantom of the Opera, de Andrew Lloyd Weber. Potrivit actritei, a obtinut rolul aproape fara sa stie : prezentandu-se in apartamentului lui Weber pentru auditie, a inceput pur si simplu sa cante doua dintre piesele musicalului, iar Weber a fost incantat. Filmarile au fost deosebit de dificile, iar fizicul fragil al actritei a facut-o sa fie epuizata si adesea sa fie tentata sa renunte la rolul din basmul modern.
Vocea sa incredibil de puternica si clara a impus-o insa ca cea mai buna interpreta posibila, iar frumusetea fragila a facut-o sa se identifice atat de mult cu personajul incat i se spune si acum adesea Christine Dae. A primit mai multe premii pentru acest rol, intre care si o nominalizare la Globul de Aur.
A fost cel mai complex si mai dificil rol din cariera sa, din fericire si o victorie de critica si public, pentru care Rossum s-a pregatit cu rabdare. A reluat cursurile de canto, a studiat ore intregi lucrarile lui Degas infatisand balerine de la Musee d'Orsay pentru a reusi sa adopte postura acestora si a suportat sa poarte hainele de epoca si mai ales corsete, care au adus-o adesea la un pas de lesin.
Urmatoarea sa productie a fost Poseidon, in regia lui Wolfgang Peterson, din pacate un esec de public si critica. Ulterior Rossum si-a anuntat fanii ca prefera productiile mai mici, aparand in vara lui 2006 intr-o adaptare a piesei Romeo si Julieta, in rolul - cum se putea altfel - Julieta, dar criticii au fost reticenti in aprecieri.
Chiar daca numeroase case de discuri i-au oferit contracte pentru inregistrarea unui album de arii celebre, a preferat sa lanseze un album de muzica pop, experienta care a amuzat-o dar care a placut mai ales fanilor. In afara de muzica si actorie, Emmy Rossum a cochetat o perioada si cu modelingul, renuntand destul de repede. Nu se desparte niciodata de Huggy, un ursulet de plus, fiindca datorita varstei se poate spune ca este inca un copil.