Poet si traducator roman, Emil Gulian s-a nascut pe 15 mai 1907 la Giurgiu. Urmeaza cursurile liceului "I. Maiorescu" din orasul natal si cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti. Obtine si licenta in filosofie in anul 1933, dar va opta pentru cariera de avocat.
Emil Gulian a inceput sa scrie inca din vremea liceului. A facut parte din societatea culturala a elevilor, in a carei revista, "Sufletul nostru", a publicat in 1924 poezii si recenzii. Primul si unicul sau volum de poezii, "Duh de basm", a aparut in anul 1934. Pentru acest volum, Emil Gulian a fost distins de Societatea Scriitorilor Romani cu Premiul pentru debut editorial.
Gulian frecventeaza Cenaclul Sburatorul si se alatura gruparii conduse de Camil Petrescu, care ii publica in 1927 si 1928 poezii, traduceri si note critice in "Universul literar". A colaborat cu articole si la "Dreptatea", "Cuvantul", "Azi", "Reporter", "Convorbiri literare", "Viata romaneasca", "Universul literar" etc.
La revista "Romania literara" a fost timp de un an cronicar literar. A publicat citeva articole de critica si teorie literara si in cea mai prestigioasa revista culturala interbelica, "Revista Fundatiilor Regale".
In anul 1938 Emil Gulian traduce din limba engleza volumul lui Edgar Allan Poe, "Poemele", si publica in "Revista Fundatiilor Regale" versiunea romaneasca a tragediei Mitridate de Jean Racine. Traduce de asemenea si scrierile lui Paul Claudel, Valery Larbaud, George Duhamel si Francois Mauriac.
La inceputul razboiului, Emil Gulian a fost trimis corespondent de razboi in linia intai. A fost capturat prizonier de razboi, iar in decembrie 1942 a murit in drum spre Siberia.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro