Filozof si scriitor roman, Emil Cioran s-a nascut pe 8 aprilie 1911 la Rasinari. Urmeaza Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu si Facultatea de filozofie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Isi ia licenta cu o teza despre Henri Bergson. In ultimul an de facultate, Cioran colaboreaza cu articole la diferite reviste: Calendarul, Floarea de foc, Gandirea, Vremea, Azi.
In 1933 Cioran obtine o bursa care ii permite sa continue studiile de filozofie la Berlin. Se intoarce in tara in 1936 si ocupa postul de profesor de filozofie la Liceul "Andrei Saguna" din Brasov. Un an mai tarziu ajunge la Paris ca bursier al Institutului Francez din Bucuresti, pentru o lucrare de doctorat.
Prima carte a scriitorului, "Pe culmile disperarii", a aparut in 1934. Cartea ce a fost distinsa cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati si premiul Tinerilor Scriitori Romani. Succesiv au aparut: Cartea amagirilor (1935), Schimbarea la fata a Romaniei (1936), Lacrimi si Sfinti (1937). In 1940 incepe sa scrie ultima sa carte in limba romana, "Indreptar patimas". Varianta finala a acestei carti va aparea in 1945, an in care Cioran se stabileste definitiv in Franta.
Urmatoarele sale volume au fost scrise in limba franceza. Prima carte, "Precis de decomposition" (Tratat de descompunere), ii apare in anul 1949 la Gallimard. Au urmat alte noua volume, publicate la aceeasi editura. Emil Cioran isi semneaza scrierile in franceza cu initialele E.M. Cioran.
Opere scrise in limba franceza: Syllogismes de l'amertume (Silogismele amaraciunii, 1952), La Tentation d'exister (Ispita de a exista, 1956), Histoire et utopie (Istorie si utopie, 1960), La Chute dans le Temps (Caderea in timp, 1964), etc.
Emil Cioran moare pe 20 iunie 1995 la Paris.
Sursa foto: icr.ro
A.I.
editor artline.ro