Emei Shan, unul dintre cei patru munti sacri ai religiei budiste, se afla in provincia chineza Szechuan si atinge altitudinea de 3099 m. Muntele Emei nu se ridica doar fizic deasupra celorlalti ci detine suprematia si in plan spiritual. Pentru a purcede spre obiectiv nu trebuie decat sa va aflati in resedinta provinciei Szechuan. Trenurile si autobuzele fac legatura intre Chengdu si orasul Emei in circa 2-3 ore, iar de aici cu ajutorul unui alt autobuz veti merge pana la poalele muntelui Emei, in satul Baoguo.
Varfurile invaluite in ceata, clinele impadurite ale muntelui si templele budiste legate prin zeci de poteci au atras nenumarati pelerini de-a lungul secolelor. Din loc in loc au fost descoperite urme care atesta locuirea acestor meleaguri inca de acum 10.000 ani. Se stie ca la inceput, a fost intrebuintat ca refugiu taoist si ca doar incepand cu secolul al III-lea d Hr avea sa devina unul dintre simbolurile sacre ale budistilor.
Peste 30 temple budiste impodobesc astazi Emei Shan, dintre care 10 se mandresc cu o vechime apreciabila, fiind considerate capodopere ale geniului creator. Cel mai apreciat pare a fi templul Baoguo ce se gaseste la poalele Muntelui Emei. Monumentul dateaza in prima sa forma din timpul Dinastiei Ming si adaposteste numeroase obiecte de cult si pergamente medievale.
Wan Fo Ding, "acoperisul" Muntelui Emei, are in apropierea sa un pavilion inalt de 21 m si un clopot pe care calugarii il fac sa rasune dupa o traditie neobisnuita. In fiecare zi, la revarsarea zorilor si in amurg clopotul este batut de cate 108 ori in urmatorul fel: de 18 ori cu batai repezi, de 18 ori lent si de 18 ori moderat, de cate doua ori.
Microclimatele diferite intalnite pe Emei Shan au facut posibila popularea cu cele mai diverse specii de animale si plante. Din regiunile joase, asupra carora se rasfrang influentele subtropicale, pana in sectorul alpin, vegetatia intalnita este luxurianta mai ales in timpul ploilor din primavara si vara.
Datorita peisajelor magnifice si comorilor culturale pe care le cuprinde, Emei Shan a fost inclus in patrimoniul mondial.
Sursa foto: 1,2
I. C.
editor artline.ro