Elvetia este situata in centrul Europei, are capitala la Berna si se invecineaza cu Franta la vest si nord-vest, cu Germania la nord-est, cu Lichtenstein si Austria la est si cu Italia la sud. Elvetia reprezinta Europa in miniatura, oferind o mare diversitate de atractii turistice, atat naturale cat si antropice. Clima Elvetiei este in general temperata, dar poate varia din pricina altitudinii, de la conditii glaciare, in zonele situate la peste 2000 m, pana la un climat aproape mediteranean, in extremitatea sudica.
Elvetia este una dintre cele mai muntoase tari europene avand peste 70% din suprafata ei acoperita de munti. Alpii Elvetieni fac parte din cel mai intins lant muntos de pe batranul continent. Din aceasta perspectiva tara a fost impartita in trei regiuni: Alpii, Jura si Podisul Elvetian. Muntii Jura au inaltimi mai mici decat Alpii, ce marginesc Franta.
In Elvetia exista 74 de varfuri muntoase care depasesc 4000 m altitudine, dintre care 55 sunt in Elvetia si 19 la granita cu Italia. Varful cel mai inalt este Dufourspitze (4.634 m) din Alpii Walisseri, Masivul Monte-Rosa. Elvetia este renumita in intreaga lume pentru numeroasele sale lacuri: Lacul Geneva, Lugano, Lacul Maggiore, Neuchatel, Lucerne, Zurich, Briensee si Thunersee.
Populatie
Elvetia este o tara neutra din punct de vedere politic, in ciuda localizarii sale centrale. Dealtfel, confederatia Elvetiana are o lunga traditie de neutralitate armata, nemafiind implicata intr-un razboi din 1815. Aceasta pozitie s-a mentinut inclusiv pe parcursul celor doua conflagratii mondiale. Elvetienii vorbesc patru limbi diferite (germana, italiana, franceza, romansa. Cultura elvetiana se caracterizeaza prin diversitate, ceea ce se reflecta intr-o larga gama de obiceiuri traditionale. Aceasta tara se bucura de o mare diversitate de atractii turistice si istorice. Chiar daca Alpii ocupa cea mai mare parte a teritoriului, populatia elvetiana de aproximativ 8 milioane de persoane se concentreaza mai ales in zona Platoului, unde s-au dezvoltat marile orase.
Topul oraselor de vizitat
imagine: Zurich
Elvetia are o retea densa de orase, in care orasele mari, medii si mici se completeaza unele pe altele.Podisul este foarte dens populat, cu circa 450 de locuitori pe km patrat iar peisajul prezinta permanent semne ale prezentei umane. Partea nordica a tarii, mai dens populata, cu circa 30% din suprafata totala a tarii, mai este numita si Tara de Mijloc. Ea are peisaje deluroase mai deschise, partial impadurite, partial acoperite cu pasuni, folosite de obicei de turmele de ierbivore, sau cu lanuri de legume, dar tot pe dealuri.
Intre doua treimi si trei sferturi din populatie locuieste in zone urbane. Elvetia a trecut de la a fi o tara predominant rurala la una urbana in doar 70 de ani.Cel mai mare oras elvetian este Zurich, situat pe malul lacului cu acelasi nume. Acest oras este cel mai important centru financiar si de afaceri, cunoscut in intreaga lume mai ales pentru sectorul bancar.
Geneva este situata pe malul Lacului Geneva si reprezinta punctul de intalnire al intregii lumi, aici aflandu-se sediul Natiunilor Unite si sediile altor organisme internationale. Avand in vedere ca sistemele de transport sunt foarte bine puse la punct, toate obiectivele sunt usor accesibile pentru turisti in Elvetia.
Personalitati
Numerosi laureati ai Premiilor Nobel sunt elvetieni, cum ar fi celebrul fizician Albert Einstein. Mai recent, Vladimir Prelog, Edmond Fischer, Rolf Zinkernagel si Kurt Wuthrich au primit premii Nobel in domenii stiintifice. In total, 113 laureati ai Nobelului din domeniile stiintifice au fost elvetieni sau au trait in Elvetia.
foto: artLine.ro
I. C.